Joi, 23 septembrie 2010, la ora 18.30, soclul din Piaţa Presei, prilejuieste o nouă intervenţie în spaţiul public în cadrul „Proiect 1990”. Lucrarea „Fresca Eroului Muncitor Capitalist” aparţine artistului Emanuel Borcescu, iar iniţiatorul „Proiect 1990” este Ioana Ciocan, asist. drd. în cadrul Universităţii Naţionale de Artă Bucuresti.

Fresca este un rapel, peste timp, la fostele imagini omagiale comuniste din România, care elogiau eroii clasei muncitoare. Sunt prezentaţi noii eroi înregimentaţi în construcţia unui nou sistem social care sunt supuşi unui nou set de valori.

Noile concepte vehiculate sunt job-ul, Mall-ul, gadget-ul, maşina sau vila ca semn al statutului social. Toate aceste aspecte sunt punctate în „Fresca Eroului Muncitor Capitalist”. Tot ce a intrat de fapt în sfera aspiraţională a eroului nostru îi fură iremediabil libertatea, lucru în căutarea căruia pornise iniţial, prin construirea acestui sistem.

Proiectul nu doreste să pună în balanţă sau să compare sisteme sociale ci, prin apropierea lor să pună în evidenţă punctele nevralgice ale sistemului capitalist, în general, şi al alcătuirii lui în „cheie” românească, în special.

Este al doilea eveniment din cadrul „Proiect 1990”, lansat de Ioana Ciocan în ianuarie 2010, proiect ce marchează o serie de evenimente care au ca scop amplasarea unor lucrări de artă contemporană pe soclul din Piaţa Presei, rămas liber încă din 1990.