TREI GENERAŢII, Pictură, obiect

KÖMIVES Miklós, KÖMIVES Andor, KÖMIVES Lóránd

 

Turnul Fierarilor Galeria Bastion, Aiud

17.09 – 08.10. 2010

 

Vernisaj: 17 septembrie 20101, orele 18

Prezintă: poetul Ioan Hădărig

 

Galeria Bastion împreună cu Centrul Cultural Liviu Rebreanu Aiud are onoarea să vă invite vineri 17 septembrie 2010, orele 18 la vernisajul expoziţiei Trei Generaţii: KÖMIVES Miklós, KÖMIVES Andor şi KÖMIVES Lóránd la Turnul Fierarilor din cetatea Aiudului.

Proiectul se vrea un omagiu adus tatălui meu şi pune în discuţie problema timpului imaginar şi personal prin participarea a trei generaţii: tatăl 83 de ani, fiul 52 de ani şi nepotul 14 ani. Fiecare dintre noi are o istorie, un timp al său, care se intersectează şi se continuă cu celelalte istorii personale în acest prezent.Tatăl meu se află spre finalul istoriei sale, iar fiul meu abia îşi începe istoria personală.

Dintr-o altă perspectivă, pentru mine tatăl meu reprezintă viitorul. Mă regăsesc in chipul lui, imaginându-mi că aşa aş putea arăta la vârsta lui, iar fiul meu reprezintă, pardoxal, trecutul. Îmi seamănă şi prin el mă regăsesc în copilul de altă dată. Este ca şi cum aş comunica printr-un timp magic, simultan cu trecutul şi viitorul.

Tatăl meu nu este ceea ce se numeşte un artist plastic profesionist, dar are o fire de artist, posedă un simţ al umorului şi o anume poezie. Lumea lui de mici sculpturi  este populată de tot felul de personaje reale sau imaginare, într-un registru ironic, din trecutul său sufletesc, în care se reflectă anumite tradiţii din cultura maghiară transilvană.

Fiului meu Loránd, când a avut 12 ani, i-am propus o colaborare pe o serie de teme personale: Superman, Michey Mouse, Barbie, Dracula etc., care să devină şi pentru el o sursa de inspiratie, cu libertatea de a interveni şi de a schimba sensul lucrurilor. Pe de altă parte, am devenit atent la lumea sa imaginară, la ceea ce-l interesează şi savurează la vârsta lui: personaje de film, BD sau Cartoon, etc, pe care le-aş putea integra în lucrărilor mele.

Suntem legati unii de alti prin seva sângelui de familie, ne reflectăm parţial şi suntem totusi diferiti. Iată că acum a sosit momentul propice al acestei întâlniri / alinieri prin artă, asemeni corpurilor cereşti. Ştiu că fiul meu va creşte şi candoarea vârstei îl va părăsi, iar pentru tatăl meu, la vârsta lui, fiecare zi este un dar…

Expozitia din Turnul Fierarilor din cetatea Aiudului, galerie coordonată de Bugán Lászlo şi pictorul Horhat Horea, nu este chiar întâmplătoare, căci pe un străbunic îl chema chiar Kovács (Fierarul).

Proiectul este conceput ca o instalaţie, obiect, pictură, cu interventii unul în opera celuilalt, într-o intersectare armonioasă de trei atitudini de autori, care au centrul de greutate al timpului plasat în spaţii temporale diferite, dar care se întâlnesc şi comunică cu bucurie împreună în acest prezent, asemeni fluxului şi refluxului. Ca într-o arheologie a memoriei, publicul este invitat să descopere trei straturi de istorii poetice personale.

Kömives Andor

0722-840450

www.andorkomives.ro

[email protected]