“People Meet in Architecture”
“Noua Galerie” a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția
29 Septembrie – 21noiembrie 2010
Vernisajul Expoziției: 27 august 2010, orele 19.00
Palazzo Correr (Campo Santa Fosca), Cannaregio 2215, 30121 Venezia.

COMISAR: Monica Morariu
VICECOMISARI: Alexandru Damian, Ioan Lucăcel
CURATORI: Silviu Aldea, Tamás Sisak
AUTORI: Silviu Aldea, Marius Cătălin Moga, Laura Panait, Camelia Sisak, Tamás Sisak, Areta Soare, Daniel Șerban
CONCEPT VIZUAL ȘI PRODUCȚIE ARTISTICĂ: Radu Cioca
DESIGN DE OBIECT ȘI PRODUCȚIE ARTISTICĂ: Ilarie Pintea
MULTIMEDIA: Alina Bradu, Carlos Carmonamedina, Silviu Medeșan
SUNET: Teodora Vlad
EXECUȚIE PANTOFI: Ionuț Țințoc
ORGANIZATORI: Institutul Cultural Român, Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, Ministerul Afacerilor Externe, Uniunea Arhitecților din România
SPONSORI: Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca, Terminus, Holver, Sildan, UniShowroom.
Contact :
www.superbiasuburbia.wordpress.com
[email protected]
telefon: Silviu Aldea, curator +40 732004085

Proiectul SUPERBIA
Pavilionul național al României la cea de-a 12 ediție a Bienalei de arhitectură din „Noua Galerie” a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția aduce în atenție noua periferie românească născută prin devorarea peisajelor peri-urbane, fără planificare și infrastructură, urmând parcelări și trame stradale improprii, explodată în ultimii ani sub energia boom-ului imobiliar. Astăzi, stoparea (din fericire?) acestui fenomen ne acordă răgazul reconsiderării lui. Expoziția propusă de echipa noastră sub titlul: Superbia (mândrie <Lat.) vorbește despre nevoia de individualitate, transpusă în imaginea casei ideale, despre confort și intimitate ca scopuri (greu) de atins, chestionând raporturile spațiale interior-exterior în noile suburbii românești.

Concept
Superbia prilejuiește, înainte de toate, o discuție pe tema locuirii urbane într-un spațiu din care orașul în sine lipsește. Presupunînd existența unor valori contrapuse acestei lipse, de la șansa spontaneității și a individualității, la obținerea confortului maxim în interior și posibilitatea realizării propriei arhitecturi, întrebarea dacă totalul generat din elementele noii periferii creează sau nu valoare rămâne deschisă. Plasate în afara sferei dezvoltărilor urbane coerente, aceste zone sunt tributare unui alt tip de coerență, indusă prin demersuri paralele, indiferente unele față de altele, ale unor indivizi subscriși acelorași idealuri și aceleiași practici de operare asupra spațiului. Noua coerență e creatoare de loc comun: un loc de întâlnire a fiecăruia cu propria arhitectură. Mergând mai departe, căutăm alte suprapuneri în modul de abordare a suburbiilor, atât în exprimarea unor puncte de vedere profesionale cât şi în altele personale. Desluşindu-le, putem semnala nevoia pentru o altfel de conștientizare şi găsi inspirația pentru noi căi de atac asupra subiectelor problematice de acest gen.

Expoziție
Simbolică şi în aceeași măsură vizuală, expoziția interpretează conceptul într-o instalație a contrastelor şi perspectivelor subiective. Pământul este agentul emoțional care potențează şi bruiază spațiul galeriei, contrapus unor obiecte cu individualități şi valori diferite: elemente sculpturale ce fac trimitere la ipostaze arhitecturale puriste sau obiecte banale de recuzită din viața cotidiană, care prin supravalorizare capătă accente stranii sau absurde. Instalația devine astfel un spațiu al negocierii între toate aceste elemente precum şi între proiecțiile lor virtuale. Ea vorbește prin situații diferite despre locuirea în noua suburbie românească, despre identitate, individualism, materialism, valori, efort, aspirații şi statut ca şi despre contrastul brut între realitate și proiecție şi diferența în gradul de prelucrare spațială interior- exterior.
Vocile suburbiei, extrase din interviurile realizate cu locuitori ai diverselor periferii din Cluj, studiul nostru de caz, se fac auzite în spațiul galeriei. Ele aduc detalii relevante şi fac o descriere subiectivă dar vie a vieții de aici așa cum apare văzută din interior. În paralel, un proiect media documentează vizual suburbia românească a anului 2010, folosind diverse metode de sondare şi cartografiere a realității, de la blog la desen, de la film la fotografie, o colecție alcătuită parțial în urma unei contribuții publice de imagini, şi care se dezvoltă în timp real pe perioada expoziției.

Catalog
În cele din urmă, imaginea e întregită de seria de texte – opinii personale sau profesionale, venite din sfera
intelectuală. Ele exprimă raportarea unor cercuri profesionale la subiect, prin teorii, studii de cercetare ca şi convingeri personale, supoziții şi chiar locuri comune, vizând experiența orașului Cluj şi a periferiilor sale, a Bucureștiului, şi chiar atingând niveluri mai mari de generalitate.

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.