Scandalul stârnit recent în jurul artistului Ion Bărlădeanu pune în discuție mecanismele financiare și contractuale și modurile de funcționare ale galeriei H’Art, condusă de Dan Popescu. Galeria H’Art este poate una dintre cele mai active și mai bine poziționate galerii de artă contemporană din România, din perspectiva expozițiilor de succes, provocatoare artistic, pe care le-a derulat în ultimii opt ani.
Cazul relației artist – galerist, Ion Bârlădeanu – Dan Popescu, are puterea unui exemplu ce poate crea un precedent și poate ajuta la lămurirea funcționării unei galerii de artă contemporană în România și a pieței de artă aflată încă în tranziția dinspre o piață neagră înspre una colorată doar de lucrări.
Poate că Ion Bârlădeanu își va primi lucrările înapoi, sau banii cuveniți. Poate că Dan Popescu își va revizui socotelile galeriei sale.
Cronologia evenimentelor, fără comentarii:
1 decembrie 2007 – Dan Popescu îl cunoaște pe Ion Bârlădeanu “printr-o întâmplare ruptă din cer”, fiindu-i prezentat de către Ovidiu Feneș. Consideră că a găsit “Graalul oricărui galerist”, adică “un artist cu o operă completă, la cheie”. Citatele sunt prezente în filmul “Lumea văzută de Ion B.”.
16 mai 2008 – Expoziţia „RealPolitik“ de Ion Bârlădeanu vernisată la H’Art Gallery.
http://old.cotidianul.ro/pop_art_romanesc_la_debut_dupa_20_de_ani-45709.html
http://old.cotidianul.ro/ion_birladeanu_am_facut_colaje_pentru_oameni_destepti-45808.html
iulie 2008 – Ion Bârlădeanu părăsește ghena și se mută în locuința oferită de galerist. Amănunte despre locuință în articolul lui Mircea Toma.
5 septembrie 2008 – Expoziţia de colaje realizate de Ion Bârlădeanu, „RealPolitik“, vernisată la Backyard Gallery, din capitala Danemarcei. Artistul nu a fost prezent.
8 – 13 iunie 2009, Volta, Basel – Expoziție colectivă a galeriei H’Art în cadrul Târgului pentru Artă Tânără. Expune alaturi de Alexandru Paul, Florin Ciulache, Raul Ciosici. Artistul este prezent, alături de echipa filmului “Lumea văzută de Ion B.”.
http://old.cotidianul.ro/h_art_gallery_participa_la_targul_de_arta_volta-87724.html
4 august – 27 septembrie 2009 – Fred Gallery Londra, Expoziție colectivă. Expune alături de Marcel Duchamp, Joseph Cornell, Robert Motherwell, Ben Nicholson, Jacques Villeglé, Andy Warhol, Nora Aslan, John Evans, Nayland Blake, Ansuya Blom, Brice Brown, Jay Cloth, Dan Coombs, India Evans, Gilbert and George, Marcus Harvey, Susan Hiller, John Jodzio, Don Joint, Chantal Joffe, Grayson Perry, Maritta Tapanainen și Mark Wagner. Artistul nu este prezent.
2009 – Ion Bârlădeanu a fost, prezentat la ediţia a FIAC – Târg internaţional de artă contemporană de la Paris.
http://www.fiac.com/galerie.html?ex=159
10 decembrie 2009 – Filmul “Lumea văzută de Ion B” regizat de Alexander Nanau are premiera în București. Artistul, galeristul și regizorul sunt prezenți pe scenă.
https://www.modernism.ro/2009/12/17/ion-barladeanu-outsider-artist-si-regizor-de-colaje/
vineri 11 decembrie, ora 18.00 “…de porc” – Vernisaj de post, la Centrul Naţional al Dansului, Teatrul Național București. Expoziția a beneficiat de lansarea unui “produs tipografic …de porc,de calitate superioară, în tiraj limitat, ştampilat, numerotat şi semnat, după dorinţă, de artiştii expozanţi”. Expoziţia a fost deschisă până în ianuarie 2010.
https://www.modernism.ro/2009/12/14/de-porc/
14 ianuarie – 28 februarie 2010 – Expoziția “…de porc” – Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Cluj. Expoziția conţine o selecţie din operele unora din cei mai cunoscuţi artişti români contemporani: Ion Bârlădeanu, Matei Bejenaru, Suzana Dan, Ovidiu Feneş, Dumitru Gorzo, Teodor Graur, Ion Grigorescu, Iosif Kiraly, Victor Man, Vlad Nancă, Dan Perjovschi, Mircea Suciu, Tara (von Neudorf) şi Marian Zidaru.
28 ianuarie – 19 februarie 2010 Expoziția “Broken down walls of the crimson salon” – Galerija Skuc, Ljubljana. Artiști: Ion Bârladeanu, Wojtek Doroszuk, Jean Genet, Igor Grubić, Tehching Hsieh, Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša, Željko Jerman, Canan Şenol, Nebojša Šerić Shoba, Voina, Guido van der Werve
http://www.galerija.skuc-drustvo.si/2009/skrlatni_salon/index.html
februarie 2010 – Ion Bârlădeanu este reprezentat legal de catre Casa de Avocatura Parvu & Parvu
25 februarie 2010 – Artistul Ion Bârlădeanu îşi prezintă prima expoziţie personală în Franţa – “Realpolitik” – la Galeria “Anne de Villepoix” din Paris. Expozitia a fost sprijinita de Institutul Cultural Roman. La deschiderea neoficială a expoziției, colecționarii au vizionat filmul “Lumea văzută de Ion B”. În timpul deplasării la Paris, prin intermediul lui Alexander Nanau, Bârlădeanu o cunoaște personal pe Angelina Jolie, care își declară admirația față de povestea și de arta sa.
http://www.evz.ro/detalii/stiri/ion-barladeanu-ni-l-prezinta-pe-fat-frumos-cel-urat–888388.html
https://www.modernism.ro/2010/03/25/ion-barladeanu-angelina-jolie/
martie 2010 – Ion Bârlădeanu trăiește independent, rupe relația cu Dan Popescu. Se mută într-un apartament de 2 camere închiriat pe numele său. Avocații îi gestionează relația cu Galeria H’Art și Dan Popescu.
marți, 23 martie 2010, la ora 18.00, – seria Arte Martiale dela Institutul Cultural Roman din București îl are ca invitat pe artistul Ion Bârlădeanu. Criticul de artă Erwin Kessler, inițiatorul întâlnirilor din această serie, a moderat confruntarea dintre două perspective asupra fenomenului Bârlădeanu, artist și produs media. Confruntarea s-a desfășurat în lipsa artistului. Kessler a anuntat ca Ion vrea sa se întoarcă la ghenă.
Fragmente din dezbaterea filmată puteți urmări în curând pe Modernism.ro
https://www.modernism.ro/2010/03/19/arte-martiale-cu-ion-barladeanu-din-ghena-in-parnas/
29 martie 2010 – Filmul “Lumea văzută de Ion B.” câștigă premiul Gopo pentru cel mai bun film documentar.
16 aprilie 2010 – Premiera internațională la Festivalul Visions du Reel din Nyon, Elveţia, a documentarului “Lumea văzută de Ion B.”, despre Ion Bârlădeanu.
25 iunie – 14 August 2010 – Aeroplastics Bruxelles, expoziție colectivă. “The Alchemy of Delusion” – Summer group exhibition. Bârlădeanu expune lucrări din 2010, întrucât nu mai deține niciuna din lucrările sale vechi.
http://www.artfacts.net/en/artist/ion-barladeanu-222965/profile.html
6 august 2010 – Jurnalistul Mircea Toma începe o serie de reportaje în săptămânalul Kamikaze despre “povestea fantastică a lui Ion Bârlădeanu”.
9 august 2010 – “Lumea văzută de Ion B.” a câştigat Premiul pentru Cel Mai Bun Documentar Balcanic la Festivalul Internațional Dokufest, care a avut loc în perioada 31 iulie – 7 august, în Prizren, Kosovo.
9 August 2010– Dan Popescu publică o replică la articolul lui Mircea Toma din 6 august a.c., în care îl acuză pe regizorul Alexander Nanau de manipularea lui Ion Bârlădeanu.
Contactat de www.modernism.ro, regizorul Alexander Nanau a declarat:
“Putem discuta oricât despre “Lumea văzută de Ion B” şi parcursul său şi despre relaţia mea cu Bârlădeanu. În ceea ce priveşte relaţia Bârlădeanu-Popescu, prefer deocamdată să tac. După câte ştiu eu, există o sesizare penală depusă de către Ion Bârlădeanu şi avocaţii săi împotriva Galeriei H’Art şi a lui Dan Popescu, pentru abuz de încredere şi înşelăciune. Cred că ar trebui să aşteptăm să se pronunţe justiţia.”
Contactat de www.modernism.ro, galeristul Dan Popescu a declarat:
“Tot ce am avut de spus am scris pe blog.”
O serie importantă de intrebări își vor găsi în curând răspunsurile. Urmează noi declarații și materiale video inedite!
(va urma)
domnule, pana la urma lucrarile lui Barladeanu au ramas toate la Popescu? ca Popescu spune ca nu le are, unde sunt lucrarile?
iar lucrarile nevandute sunt de drept ale lui Barladeanu deci nu inteleg ce amestec au aici Nanau si avocatii. acum daca Popescu, Nanau si avocatii nu s-au inteles cum sa exploateze munca unui artist, de ce trebuie ca acesta sa sufere.
iar un artist nu are nevoie sa fie “brenduit”, cum ii place romanului capitalist sa creada ca trebuie facut, ca de asta s-au si certat toti intre ei, din cauza unei neintelegeri a felului cum un artist isi promoveaza lucrul prin calitatea demersului si nu prin “succesuri” in media.
ceea ce ramane la Barladeanu e calitatea artistica de necontestat, povestea sa nu trebuie speculata ci trebuie luata asa cum e.
eu nu cred ca dan popescu este un hain , datorita lui a aparut acest nene barladeanu , artist amator de talent , care tot amator este ,cu toate ca a expus cu marginalizatii la vremea lor, azi celebri si in carti . am fost partas la expozitia lui ion barladeanu si in acest sens am postat un film . nu demult l-am vazut pe nenea barladeanu trecand strada si era prost imbracat dar nu am avut impresia ca a trecut michelangelo pe langa mine . se vorbeste ca opera lui se vinde la preturi piparate . icr-ul e o institutie care promoveaza imaginea de morbid , urat , negativ in aceasta tara . prefer cantarea romaniei ,decat mnareului unde niste tipi cu lefuri care mananca de la buget fac expozitii unde nici dracu nu se duce sa le vada . prefer artistul de azi care trudeste pentru o imagine de soliditate si verticala a romaniei . nenea barladeanu ar trebui sa-i multumeasca lui dan popescu fiindca datorita lui este vizibil altfel numele lui putrezea in ghena .
da este o pozitie ferma in arta si noi trebuie sa ne instruim in aceasta.
draga murivale vreau doar sa-ti spun ca dan popescu nu ca este un hain, dar si un lacom, ca lupul cel rau din scufita rosie,sa manince numai el tot iar ion b sa traiasca tot asa cum a trait pana a nu-l captura si asi insusi toate lucrarile lui ion, nu datorita lui dan popescu a aparut acest artist ci datorita parintilor lui ion care iau dat viata iar ion nu este artist amato,el chiar este un profesionist de 30 ani, nu face colaje de 3ani de cind la descoperit domnul dan popescu , si nu uita ca are si doi ani de scola populara de arte dar find sarac nu a avut, cum sa-si promoveze lucrarile iar acum sa gasit un h-t sa-l jefuiasca si in loc sa-l ajute sa traiasca si el un pic mai decent ,dan popescu si-a rotunjit conturile de pe urma lui ion b. iar ion b traieste tot ca inainte .
Domnule eu nu mai inteleg nimic:
Popescu il expune in continuare pe Barladeanu iar Barladeanu apare zimbind alaturi de Popescu. Inseamna ca toate atacurile astea jegoase nu inseamna nimic.
http://psihopompex.blogspot.com/2010/11/ion-barladeanu-expus-pe-biroul-lui.html
ce vor spune acuma detractorii lui Popescu?
Am vazut expozitia la care a participat Ion Barladeanu, Golden Flat & Co. Unul dintre colajele sale care mi-a atras atentia m-a trimis cu gandul la atmosfera din pictura lui Hieronymus Bosch. M-a “socat” putin. Multe dintre colaje erau provocatoare, se poate spune ca si asta a contribuit la mediatizarea fenomenului, plus ca multe dintre ele erau facute inainte de revolutie, totusi sunt de remarcat si alte calitati pe care le reflecta modul in care sunt compuse, culorile alese pentru unele dintre ele, relatiile create intre elemente, atmosfera creata din niste decupaje, care la randul lor erau observate intre foarte multe imagini probabil. Am dat peste toata discutia pe internet despre Barladeanu si relatia lui cu mediul artistic inconjurator intamplator, eu initial cautand altceva pe internet. Parte discutie, parte expunere de monologri, nu asta este ceea ce mi-a lasat un gust amar, ci tendinta de a improsca cu diverse, uneori subtil, uneori pe fata si chiar grobian, cand incolo cand incolo. Imi statea pe limba chiar sa citez o idee pe care am vazut-o intr-unul din posturi, dar ma abtin. Nu cred ca Barladeanu este de comparat cu artisti renascentisti, fiind vorba de alte coordonate. El nu cred ca si-a propus asta si nici nu mi s-a parut ca ar poza in asta. El e un cetatean care pur si simplu a avut si probabil inca are o pasiune, o placere in mod clar, si face ceva pentru asta. Si in opinia mea, cu sau fara educatie, ceea ce face el are reale calitati, nediscutand aici daca mi place sau nu. In mod clar sistemul de galerii, curatori si relatii l au ajutat si propulsat, dar a si avut o baza. Deasemenea este clar ca orice curator vrea sa iasa si el in evidenta si sa castige alaturi de artist. Oricum, curatorul fara artist ce ar face? Care e in avantaj, care este in dezavantaj in situatia de fata… sigur discutabil, dar poate nu la modul la care se face. Ma refer la cea de pe internet, in alta parte neavand ocazia sa asist la discutii despre asta. Si cred ca nu mi pare rau. In final marturisesc ca nu mi prea place ideea ca am folosit timpul asta pentru a citi despre acest scandal mediatic, si regret daca v am facut la randul meu sa pierdeti timpul citind acest “post degeaba .
sa le fie rusine la cei care se bucura la bogatia lui Ion B ma refer la talentul lui care profita altii de el nu cumparati fratilor nici o lucrare de-a lui Ion B pentru ca oricum nu beneficiaza saracu om de banii acestia ci hienele care l-au luat sub aripa lor chipurile sa-l faca vedeta,nesimtitu ala care a facut filmul se bucura de pe urma lui ca a luat Emmy si ca e doar de faima ca nu ies banii din urma premiului dar cine a fost rolul principal?viata cui a fost expusa?de ce nu a luat emmy cu alte documentare daca e asa de bun,nu a luat emmy pentru ca este el regizor bun ci pentru viata pe care a dus-o saracu om si ca la batranete a ajuns bine chipurile ca saracu tot sarac este ,si acum regizorul vorbeste despre sarmanu om la trecu ingrat sa mori in chinuri si tu si ala cu galeria de arta sa nu uitati ca mai importana-i omenia decat bogati cand o sa intri in pamant nu reanvii si nici nu iei bani cu tine o sa pleci tu cu hoitu tau