Simpozionul National ART FOREST 2010

In perioada 15 august-5 septembrie 2010 se desfasoara la Sîngeorz-Băi, in Dosul Girciului, a  III-a ediţie a simpozionului de interventie in natura ART FOREST 2010, organizat de Muzeul de Artă Comparată.  Ediţia din acest an se încadrează în conceptul de artă în peisaj, dar, spre deosebire de ediţiile precedente, vine cu noi provocări din direcţia picturii şi sculpturii, alături de oferta naturală a locului în care se desfăşoară simpozionul. Tot ca o noutate va fi şi folosirea elementului acvatic pentru realizarea unor lucrări. Art Forest „este un spatiu construit in geografia memoriei colective si individuale ca muzeu imaginar.Artistul se intalneste cu natura si cu privitorul chiar in opera de arta.Spectatorul paseste  direct in lucrare ghidat de artist prin peisajul convertit simbolic si estetic. Cat timp ii ia unui copac sa creasca si sa se dezvolte,artistul inregistreaza schimbarile organice ale lucrarii sale participative” (Cosmin Nasui).

La această ediţie participa 13 artişti: Mihai Balko, Zamfira Bârzu, Florin Ciubotaru, Marian Coman, Emil Cassian Dumitraş, Maxim Dumitraş, Codruţa Farcaş, Cristi Farcaş, Cosmin Năsui, Dan Palade, Alexandru Păsat, Cristina Russu, Natalia Sitcai.

Mihai Balko este unul dintre cei mai interesanţi  sculptori tineri, lucrările lui  suscitând în ultimul timp tot mai mult interes.

Zamfira Bârzu

“Urgenţele comunicării există în fiecare demers. Mă refer la tipul de artă abstractă, informală, în care linia, înainte de a descrie vizibilul, spectacolul lumii naturale, transmite direct tensiunile interioare. În momentul acesta, la Zamfira, cufundarea în experienţa mitologică a lumii este o urgenţă pentru că i se pare soluţia cea mai bună de a construi demersuri picturale, compoziţii coerente şi semnificative”, consideră criticul Constantin Prut.

Florin Ciubotaru

Florin Ciubotaru e o natură paradoxală, construită pe adversităţi, el fiind simultan un voluptuous şi un geometru, un arhitect şi un distrugător al formelor. Tipul acesta de oscilaţie între zone extreme nu e străin de structura lui profundă. (Pavel Şuşară)

Emil Cassian Dumitraş

Emil Cassian Dumitras este “unul dintre tot mai rarii artisti a caror viata se identifica  cu opera pana la confuzie.O confuzie pe care el o acepta si si-o asuma ca reactie la felurite mode,trenduri artistice,la publicitatea excesiva si fara fond”(Marin Malaicu-Hondrari).

Maxim Dumitraş

„Într-o logică a formelor şi a expresiilor, şi nu într-una a cronologiei, Maxim Dumitraş porneşte de la pământ, de la piatră, de la lemn, trece prin apă şi prin foc, se afundă în perisabilitatea cărnii şi a vegetalului, traversează efemerul prin experienţa “urmei”, sancţionează precaritatea şi inconsistenţa lucrului gata făcut care, oricând, poate fi înglobat într-o structură mai mare şi supus unui nou metabolism care-i anulează nu doar identitatea, ci şi existenţa, pentru ca, finalmente, expresia pură a luminii şi a aerului, a Cerului, într-o accepţiune mai largă, să împlinească nu doar un circuit al gândirii, ci şi un destin al materiei.”(Pavel Susara)

Marian Coman

“Toată munca, materialele, operaţiile au ca scop obţinerea unei trăiri imponderabile, problematizarea virtualului, a ficţiunii. Din fier, grunduri şi acid rămâne doar linia tremurătoare care dă măsura investirii depline a artistului în lucrarea sa.” (Alexandru Uiuiu)

Codruţa Farcaş

“Codruta Farcas reconstruieste imagini si obiecte din parul taiat. Lucrarile rezultate reconstituie, intr-un fel sau altul, imaginea persoanei in absenta ei. O palarie, o pereche de pantofi, un bust de manechin etc, sunt forme construite din par, intr-o impletitura ca un  cuib de randunica. Miza recunoscuta a Codrutei este de a intelege hairstyling-ul ca arta, cu acelasi statut ca oricare din artele vizuale”. (Cosmin Năsui)

Cristi Farcaş este un artist vizual preocupat de noile media video si online.

Cosmin Nasui este critic de arta si artist vizual. Publica texte despre arta contemporana in Observator Cultural, România Libera dar si in publicatii precum: Segno (It), Photo Magazin, Bazis, Prezent, 1 mp de arta contemporana, Helvetica. A contribuit la editarea cataloagelor artistilor romåni expusi si promovati de Slag Gallery (New York), Galeria Mie Lefever (Belgia) si Galeria Carini&Donatini (Italia)

Dan Palade

Dan Palade s-a impus ca una dintre cele mai active prezenţe româneşti  în peisajul artistic contemporan din România şi din spaţiul est-european.

Alexandru Păsat

“Creatia lui Alexandru Pasat  sta sub semnul esentei, al elementaritatii si, nu in ultimul rind, putem vorbi despre o estetica a obiectului, despre un design propriu ce o particularizeaza in plastica romaneasca contemporana.” (Maria Magdalena Crişan)

Cristina Russu

“Cristina Russu modelează porţelanul cu delicateţe în structuri fine şi câmpuri de stratificări ce completează vasta paletă de materialităţi pe care pământul o poate lua.
Expresia cea mai fină pe care o poate căpăta un vas se regaseşte aici: policromie modestă, concisă şi forme venite “ de la sine” arată că secretul tehnicii Cristinei constă în stăpânirea devenirii formei ,iar nu în supunerea ei prin detalii şi artificii inutile.” (Crina Cranta)

Natalia Sitcai este artist fotograf şi a obţinut importante premii naţionale de fotografie.

Simpozionul ARTFOREST 2010 este organizat de Muzeul de Artă Comparată din Sîngeorz Băi în parteneriat cu Complexul Muzeal Judeţean Bistriţa-Năsăud, Fundaţia de Artă Contemorană Maxim şi Consiliul Local al oraşului Sîngeorz-Băi.