Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Național Brukenthal prezintă

Secțiunea curatorilor tineri / Young Curators Section

 

6 – 29 august 2010.

Vernisaj, vineri 6 august, orele 13.30

Sibiu, Str. Tribunei, nr. 6

 

În vremuri incerte din punct de vedere social și economic, stabilitatea și background-ul de istoria artei pe care îl oferă muzeul compun un cadru pentru curatorii tineri. Acest context inovativ și intens, îi învață funcțiile muzeului și ale galeriei și îi ajută să gândească diferit programele lor curatoriale. În egală măsură, este recunoscut că mințile tinere atrag audiența tânără…

În anul 2007, Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Național Brukenthal a prezentat proiectul The Faceless Gaze realizat de Alexandra Schantl (colaborare cu Kunstraum Noe, Viena) și proiectul Simple Living realizat de Anetta Mona Chişa (colaborare cu Centrul Ceh, București); în anul 2008 Raluca Nestor și Cristiana Radu au fost curatorii arhivei române de fotografie, RoArchive (colaborare cu Universitatea Națională de Arte, București), iar în anul 2009, Eleonora Farina a propus F.A.B.S. / Four italian Artists @ the National Brukenthal Museum in Sibiu (colaborare cu Prometeogallery di Ida Pisani, Milano).

Pentru anul 2010, proiectele propuse sunt:

Aşa cum mă doreşti | As You Desire Me

 

Curator:  Raluca Voinea (RO)

Artists: Liliana Basarab (RO), Biroul de Cercetări Melodramatice (Irina Gheorghe & Alina Popa) (RO), Florin Bobu (RO), Andrada Caţavei (RO), Anetta Mona Chişa & Lucia Tkáčová (CZ), Hadassah Emmerich (D), Raluca Popa (RO), Jelena Radić (SP)

Design expozițional: Eduard Constantin (RO)

În fiecare zi ne construim, pozăm, ne interpretăm, ne ataşăm unii de alţii pentru că aşa pare potrivit la un moment dat, doar ca să uităm imediat că acel moment a trecut, ne dedublăm şi ne reconstruim, în oglinda memoriei sau în cea pe care ne-o întind – binevoitori, desigur – ceilalţi. Ne creştem apoi copiii cu aceleaşi dorinţe ca ale noastre, iar dacă am eşuat în a întruchipa acele dorinţe în ceva, încă mai putem inventa un trecut pe care nu ni-l amintim sau care nu a existat niciodată. (Raluca Voinea)

Destroying Public Harmony

Curator: Andrei Crăciun (RO)

Artiști: Etcetera presents the International Errorist (AR), Rainer Ganahl (A/US), Ciprian Homorodean (RO/BE), Martin Krenn (A), Ahmet Öğüt (TR/NL), Cătălina Niculescu (RO/UK)

Publicație: “Destroying Public Harmony”, 64 pagini, Ro/En. Cu texte de Andrei Craciun, Doina Petrescu și Rainer Ganahl

(Proiect susținut de PAVILION – journal for politics and culture)

“Destroying Public Harmony”, utilizându-se de caracterul aparent utopic, vag și compromis, al noțiunii de armonie, sub umbrela diversității de sensuri atribuite,  își propune să intervină în cadrul unei comunități armonioase, Sibiul creând o platformă care să dezbată condițiile în care publicul se manifestă în comunitatea sa, precum și modalitatea în care el este dispus la contra-armonie, fie ea revoluție, revoltă, spaimă socială, neliniște…Nu trăim într-o societate în care totul este permis, ci într-o societate a unei “morale fără obligație și fără sancțiune“ (Jean-Marie Guyau ) (Extras din textul “Destroying Public Harmony” de Andrei Crăciun, publicat în catalogul expoziției).

creditul fotografiei – Young Curators / Young Artists, foto credit Anca Mihulet, courtesy Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal