Superbia (mândrie, lat.) vorbește despre nevoia de individualitate, transpusă în imaginea casei ideale, despre confort și intimitate ca scopuri (greu) de atins, chestionând raporturile spațiale interior-exterior în noile suburbii românești. Suburbia românească este un spațiu în care infrastructura sau organizarea sunt incerte dar care are șansa individualității și a spontaneității. Ea se dezvoltă organic, casă după casă, iar limita ei rămâne permanent deschisă. Aceasta îi permite să devină un loc al căutării individuale a celei mai bune ipostaze de confort. Aici oamenii își concentrează investiția în locuința proprie, care devine singurul suport al visului lor, în timp ce exteriorul, spațiul public, rămâne nerezolvat. El nu aparține nimănui.

Exemple de astfel de suburbii sunt cartiere precum : Floresti, Buna ziua, Europa etc.

Echipa SUPERBIA doreşte să acorde şansa tinerilor clujeni de a reprezenta alături de curatorii expoziţiei această noua suburbie, dar ţinând cont de termenii cheie:

individualitate/ casa ideală/ confort/ intimitate/ finisaj.

interior- exterior/ privat-public/ urbanizare/ dezurbanizare.

infrastructură/ stradă/ noroi/ spontan.

contrast/ conştientizare/ realitate/ atitudine.

Moduri de observaţie şi reprezentare a suburbiei româneşti contemporane:

FOTO

– fotografii ( limita este de 3)

– format: tiff, jpg, png, 300dpi.

– color/ alb negru/ colaj/ suprapuneri/ vederi.

VIDEO

– scurt-metraj

– format: PAL, MPEG, DVD, 720X576.

– durata maximă: 2 minute.

Trimite până la data de 5 iulie 2010 una sau ambele metode de reprezentare, pe adresa [email protected] sau pentru DVD-uri pe adresa Str. George Enescu 19, Cluj-Napoca.

Rezultatele vor fi comunicate până la data de 10 iulie 2010.

Câstigatorii concursului vor avea şansa de a fi prezenţi cu lucrările proprii în cadrul expoziţiei Bienalei de Arhitectură în care România va fi prezentă la IRCCU Veneţia.

Juriul concursului va fi format din : Dana Vais (Facultatea de Arhitectură şi Urbanism), Mihai Pop (Galeria Plan B), Doru Pop (Facultatea de Teatru şi Televiziune UBB) şi echipa SUPERBIA.

Organizatori:

superbia, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Cultural şi Uniunea Arhitecţilor din România

mai multe: http://superbiasuburbia.wordpress.com/