UNIVERSITATEA DE ARTĂ ŞI DESIGN CLUJ-NAPOCA organizează în perioada  07 iunie – 11 iunie 2010, expoziţia de pictură “Girl Talk”, curatoriată de Vlad Comşa, student în anul III la UBB Cluj–Napoca, Facultatea de Istorie şi Filosofie, specializarea Istoria Artei. VERNISAJUL EXPOZIŢIEI va avea loc la GALERIA CASA MATEI, LUNI, 07.06.2010, ORA 18:00.

Expoziţia „Girl Talk” este  expoziţie de grup a opt studenţi ai Universităţii de Artă şi Design – Alexandra Şerban, Cristina Coza, Ioana Iacob, Alexandru Cînean, Iulian Bisericaru, Emilian Dan, Mihai Nuţu, Belényi Szabolcs István – care se doreşte a fi un experiment a cărui finalitate să reprezinte partea practică a proiectului de diplomă al lui Vlad Comşa.

Tema oferită artiştilor – Girl talk – a fost mai mult o provocare cu o voită lipsă a liniilor de ghidare din care a rezultat un ansamblu de lucrări cu şi despre femei ca o analiză a poziţiei proprii a artiştilor despre tot ceea ce poate însemna pentru fiecare în parte o „discuţie între fete” lipsită sau nu de sentimentalisme inutile sau de confesiuni fantasmagorice. La final, lucrările ajung la o poveste paradoxal lipsită de narativitate proprie, ce radiografiază, împreună,  momente vesele, triste sau melancolice, cu trimitere directă însă la discuţiile purtate ori doar necesare, despre intimitate şi identitate, despre afecţiune şi motivaţie, despre feminitate.

Compartimentul relatii publice, internationale si proiecte culturale

Tel: 0264-595.021, email: [email protected] [email protected]

Girl Talk

De la mesele din cafenele până la talk-show-uri TV nu avem cum să nu ne lovim de ele. Unele mai nevinovate ca altele. Fascinante pentru bărbați, absolut normale pentru femei, discutiile (ca) intre fete nu se construiesc diferit față de oricare alt schimb de idei.

Modelul este același: se trece de la o temă de discuție la alta prin argumente și contraargumente.

Cum ne raportăm la ele însă, este cu totul altă poveste. Pentru a face o analiză științifică ar trebui să intrăm pe tărâmul antropologiei, sociologiei și până la urmă ajungem la concluzia că am urmat un traseu care a străbătut toate științele umane. Dar cine are timp de așa ceva?

În colaborare cu tinerii artiști ai Universității de Artă și Design am încercat să surprind momente care pot fi definitorii pentru orice discuție ca între fete. Nu am căutat să ofer un tipar pentru acest gen de discuție care să poată fi analizat ulterior în cadrul altei descipline.  Dacă am reușit să surprind anumite teme a căror prezență este general valabilă sau nu, ține de flexibilitatea domeniului artistic și de transferul de sens pe care orice transpunere în acesta o comportă.

Tema pe care am oferit-o artiștilor a fost mai mult o provocare cu o voită lipsă a liniilor de ghidare. Le-am cerut imagini cu și despre femei  fără altă precizare, încercând prin asta să-i oblig să-și analizeze poziția pe care o au față de acestea. Lucrările pe care le-am primit radiografiau momente mai vesele, mai triste, mai melancolice, cu trimitere directă însă la discuțiile purtate sau doar necesare.

Purtate sau nu, cert este că aceste discuții capătă un sens aparte când sunt catalogate ca fiind doar între fete. Fascinația masculină pentru ele își poate avea originea în dificultatea de a urmări discursul și argumentele, dată fiind lipsa de tehnicitate, de mecanisme de roți dințate care să funcționeze ca un ceas elvețian sau a schemei tactice a unui meci de fotbal, a căror logică rămâne totuși infailibilă.

Să fie oare așa? Într-adevăr, oare, maternitatea, o zi pe plajă sau bucuria de a putea visa sunt chiar atât de greu de înțeles? Da, trimiterea este directă la mentalitatea de grup și la raporturile de gen. Nu cred că o discuție inutilă poate fi nuanțată în funcție de cei care participă la ea sau, mai ales, de sexul acestora.

curator Vlad Comșa