Astazi Departamentul Comisiei Europene pentru Ajutor Umanitar (ECHO) a lansat un labirint umanitar in Parcul Herastrau, ce poate fi vizitat in perioada 17-23 mai.
In cadrul evenimentului a fost prezent si Raphaël BRIGANDI, ofiter de presa al departamentului de la Bruxelles.
Actiunea face parte dintr-o campanie de vizibilitate ECHO dezvoltata in Romania. In cadrul acestui eveniment a fost demarat si un experiment prin care un VIP autohton, Lucian Mindruta, va trai timp de doua zile in conditiile unui refugiat intr-un cort oferit de Crucea Rosie.
Când vine dezastrul, cine o să ajute? Aceasta este întrebarea lansată de campania de informare demarată astăzi în România de Departamentul Comisiei Europene pentru Ajutor Umanitar (ECHO).
“În fiecare an, în afara graniţelor Uniunii Europene, conflictele armate, secetele şi cutremurele declanşează crize umanitare. În fiecare an, milioane de oameni se trezesc fără adăpost, hrană, apă sau îngrijire medicală. ECHO şi-a asumat un angajament pe termen lung, acela de a ajuta victimele acestor dezastre, devenind unul dintre cei mai mari donatori de ajutor umanitar din lume. ECHO este expresia concretă a felului în care Uniunea Europeană înţelege să îi sprijine pe cei care au nevoie de ajutor, oriunde în lume. Acesta este mesajul “Labirintului Umanitar” pe care îl lansăm astăzi pentru vizitatori”, a declarat Raphaël BRIGANDI, ofiţer de presă în cadrul Departamentului Comisiei Europene pentru Ajutor Umanitar.
“Campanii similare au fost organizate în multe alte state membre, cum ar fi Ungaria, Slovacia, Lituania, Austria, Olanda, Irlanda, Marea Britanie, Franţa şi Italia. Este acum rândul României, în calitate de nou stat membru al UE, să descopere rolul vital pe care Uniunea Europeana îl joacă în asistarea victimelor crizelor umanitare”, a adăugat Raphaël BRIGANDI.
ECHO a dezvăluit această campanie către publicul larg în ziua de 15 mai, în timpul Nopţii Muzeelor. Cei care au vizitat unul dintre cele patru muzee partenere, Muzeul Ţăranului Român, Muzeul de Geologie, Muzeul Municipiului Bucureşti şi Muzeul Naţional de Artă Contemporană, au avut şansa să vadă unul dintre cele patru module ale Labirintului Umanitar. Fiecare modul este dedicat unui dezastru major care provoacă victime de-a lungul globului: cutremure, conflicte armate, inundaţii, foamete; modulele sunt ilustrate cu fotografii, scurte înregistrări video şi efecte audio.
Pe 17 mai, toate cele patru module au fost reunite în Parcul Herăstrău, în Insula Trandafirilor, recreînd întregul Labirintul Umanitar care va fi deschis pentru vizitatori până duminică, 23 mai. Cei care vizitează labirintul în decursul primelor două zile vor fi, de asemenea, martorii unui experiment neaşteptat. Lucian Mândruţă, binecunoscutul prezentator TV, va locui timp de două zile şi o noapte în cortul Crucii Roşii, amplasat în faţa labirintului, experimentând aceleaşi condiţii cu care se confruntă un refugiat: raţii alimentare limitate, lipsă de acces la apă curentă sau căldură, lipsa mijloacelor de comunicare.
Crucea Roşie Internatională este unul dintre principalii parteneri ai ECHO în domeniul ajutorului umanitar, iar Crucea Roşie România colaborează cu ECHO în cadrul acestei campanii locale.
„Crucea Roşie este unul dintre cei mai importanţi parteneri internaţionali ai ECHO pe teren, în locurile lovite de dezastre;astăzi, prin această campanie adresată României, am devenit parteneri şi aici, la nivel local.”, a declarat Mihaela Geoana, preşedintele Crucii Roşie Române.
Despre ECHO
Ajutorul umanitar este o expresie concretă a valorilor fundamentale împărtăşite de toate statele membre UE: ajutor pentru cele mai vulnerabile tari, respect pentru demnitatea umană, egalitate şi toleranţă.
Uniunea Europeană este unul dintre cei mai mari donori de sprijin umanitar din lume. Statele membre şi Comisia Europeană oferă aproape jumătate din ajutorul umanitar oficial acordat la nivel global. În 2009, Comisia Europeană a cheltuit peste 930 de milioane de euro pentru operaţiuni de întrajutorare de urgenţă în teritoriile dinafara graniţelor sale. Acest ajutor a ajuns către 20 de milioane de victime ale dezastrelor naturale şi conflictelor armate.
Programele umanitare finanţate de Comisia Europeană sunt implementate prin organizaţii partenere: departamentele de asistenţă ale Naţiunilor Unite, membrii organizatiilor Crucea Rosie/Red Crescent şi organizatii non-guvernamentale (ONG-uri). Lucrând cu partenerii săi din teren, fondurile ECHO sunt distribuite imparţial, ajungând la cei care au cea mai mare nevoie, indiferent de naţionalitate, religie sau rasă.
“Aveam 10 ani când m-a trezit din somn cutremurul din 1977. Mi-aduc aminte că am întrebat-o pe mama ce se întâmplă şi ea mi-a spus, printre zgomotele mobilei care cădea în jurul nostru “E cutremur, stai liniştit, nu ai ce face!”. Atunci am aflat că nicăieri în lume nu esti protejat, nu eşti la adăpost de nenorociri, fie ele naturale sau create de om.
De vreo 18 ani fac ştiri, şi multe dintre ele sunt despre oameni în pericol, în nevoie, loviţi de nenorociri. Am învăţat, vorbind la televizor despre Somalia sau Afganistan sau Darfur sau Haiti, ce înseamnă suferinţa, însă numai la nivel teoretic. Sigur, nu vom putea niciodată să replicăm condiţiile de acolo în Herăstrău, la 2 paşi de cea mai apropiată tarabă cu mici. Însă putem face un alt lucru: să le aducem aminte oamenilor că, oricât de greu ne-ar fi acum, alţii o duc şi mai rău. Şi că şi Romania contribuie, cu bani şi cu voluntari, la ajutorarea altor oameni din ţări mai necăjite ca a noastră.
Petrec două zile în cort, ca un refugiat, tocmai ca să atrag atenţia asupra a ceea ce putem face pentru alţii. Nu doar eu, ci toţi voluntarii de aici, încercăm să le aducem aminte oamenilor că, dacă vrei să fii ajutat când vei avea nevoie, trebuie să începi să ajuţi şi tu pe alţii, care au nevoie acum. România contribuie şi ea la aceste programe ale Comisiei Europene şi cred că e important ca oamenii să ştie asta.
O fi o zi bună, în săptămâna în care se anunţă proteste masive la Bucureşti să vorbim despre suferinţa altora? Dacă stai să judeci după asta, nu va fi niciodată o zi bună. Sper că nu va fi nevoie niciodată de corturile acestea pentru românii aflaţi în nevoie şi mai sper că tinerii care îşi doresc, firesc, să facă bani repede, să se gandească la voluntariat şi la dărnicie ca la un lucru care te îmbogăţeşte cu adevărat.”
ECHO – Acţiune de comunicare în România
Scopul acestei campanii de comunicare
Unuinea Europeană este unul dintre cei mai mari donori de ajutor umanitar din lume. Statele membre si Comisia susţin aproape jumătate din ajutorul umanitar oferit oficial la nivel mondial. Comisia Europeană, prin intermediul Departamentului pentru Ajutor Umanitar (ECHO), finanţează încă din 1992 operaţiuni de întrajutorare de urgenţă în teritoriile dinafara graniţelor sale.
Campanii de informare similare au fost organizate în multe alte state membre, comunicarea cu publicul european făcând parte din mandatul ECHO. Este acum rândul României, în calitate de stat devenit recent membru UE, să descopere rolul vital pe care Uniunea Europeana îl joacă în asistarea victimelor crizelor umanitare.
Strategia de comunicare
Obiectivul campaniei este acela de a oferi bucureştenilor o călătorie iniţiatică prin labirintul senzaţiilor şi emoţiilor pe care le experimentează victimele dezastrelor naturale şi ale conflictelor armate. Labirintul Umanitar, construit pe o suprafaţă de 100 mp, prezintă, prin patru module diferite, patru tipuri de dezastre cu care se confruntă planeta. Vizitatorii care intră în labirint vor fi martorii suferinţelor şi sentimentelor de insecuritate cu care se confruntă victimele acestor dezastre, sentimente recreate prin intermediul expoziţiei de fotografii, a filmelor video şi a efectelor audio.
Ce se întâmplă şi când?
Campania este construită în jurul unei strategii în trei paşi: teasing, dezvăluire şi consolidare.
Prima etapă a campaniei s-a desfăşurat în perioada 7 – 14 Mai şi a constat în difuzarea unei serii de spoturi video (pe ecranele de la metrou, din barurile şi restaurantele din Bucureşti) şi o serie de spoturi audio care au susprins trecătorii în trafic, reproducând sunetele unor dezastre precum tsunami, cutremur sau conflict armat. Aceasta primă etapă a campaniei nu a comunicat numele organizatorilor.
Spoturile audio au fost difuzate în locaţii centrale din Bucureşti (Piaţa Romana, Calea Floreasca şi Sala Palatului) şi au avut menirea de a surprinde trecătorii şi de a le stârni curiozitatea: toţi cei care trec prin aceste locuri sunt luaţi prin surprindere de sunetele care reproduc zgomote făcute de cele trei conflicte (cutremur, tsunami, conflict armat).
Cea de-a doua etapă a campaniei: în timpul Nopţii Muzeelor, 15 Mai, oamenii care vizitează unul dintre cele patru muzee partenere, Muzeul Ţăranului Român, Muzeul de Geologie, Muzeul Bucureştiului şi Muzeul Naţional de Artă Contemporană au putut vedea câte unul dintre cele patru module tematice găzduite în avanpremieră în muzee.
Cea de-a treia etapă a campaniei: în ziua de 17 Mai, cele patru module ale labirintului sunt reunite în parcul Herăstrau, Insula Trandafirilor, şi vor sta deschise pentru vizitele publicului până duminică, 23 Mai. Voluntarii Crucii Roşii vor ghida vizitatorii şi vor explica mesajele cheie ale campaniei. Primele două zile ale Labirintului în Herăstrău vor fi însoţite si de un experiment neaşteptat, menit să dea o aură de pragmatism mesajelor campaniei: Lucian Mândruţă, binecunoscutul prezentator TV, va locui timp de două zile şi o noapte în cortul Crucii Roşii, amplasat în faţa labirintului, experimentând aceleaşi condiţii cu care se confruntă un refugiat: raţii alimentare limitate, lipsă de acces la apă curentă sau căldură, lipsa mijloacelor de comunicare.
Recent Comments