Artmark scoate la licitaţie opere renumite, ilustrând una dintre cele mai îndrăgite teme din istoria picturii
Licitatia de Marine I
marti, 25 mai 2010, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”,
Licitatia de Marine II
joi, 27 mai 2010, la Clubul Ferrari,
Ediţia tematică din luna mai oferă pasionaţilor mediului acvatic o colecţie de aproximativ 125 de peisaje marine, semnate de nume importante ale artei româneşti, precum Gheorghe Petraşcu, Margareta Sterian, Marius Bunescu, Samuel Mützner, M. H. Maxy, Kimon Loghi, Paul Gherasim, dar şi de tineri artişti contemporani, printre care Francisc Chiuariu, Aurel Tar, Zoltán Béla sau Andrei Gamarţ.
Peisajele în care apare elementul acvatic, în diversele sale înfăţişări, au început să fie o temă curentă în arta europeană, cu precădere începând din secolul al XIX-lea. În pictura românească, aceasta apare odată cu primele preocupări pentru peisaj, atunci când modelul naturii, considerată desăvârşită, a luat locul exemplelor academice. Luncile râurilor, relieful ţărmului mării sau malurile lacurilor, cu configuraţiile lor fascinante, formate sub acţiunea vântului şi a forţei apei, au fost descoperite de artişti ca locuri sublime, unde au loc experienţe lăuntrice intense. Picturile evocă gama vastă de stări şi sentimente resimţite la întâlnirea cu locul de pe marginea apei, văzut ca întruchipare a perfecţiunii, fascinant, sălbatic, grandios, uluitor, terifiant ori lugubru, care trezeşte melancolia, visarea sau bucuria.
Cele mai frumoase lucrări de pictură şi grafică, ilustrând vederi de pe malul mării, din porturi, Deltă, de la Balcic sau Veneţia, de pe malurile Senei, Tamisei sau Dâmboviţei, alcătuiesc un traseu interesant al temei, prin majoritatea stilurilor ce s-au dovedit fecunde în arta românească, de la Impresionism, Simbolism, Suprarealism, la Postmodernism şi noul val de realism din arta contemporană.
Una dintre operele remarcabile ale Licitaţiei de Marine este pictura „La marginea lacului”, (foto) de Kimon Loghi, un ilustru reprezentant al Art Nouveau-ului în spaţiul românesc. Lucrarea marchează momentul preocupărilor inovatoare în arta de la începutul secolului al XX-lea, iconografia sa fiind una specifică confluenţei de stiluri existente în pictura europeană din preajma anului 1900. Tema nimfei la marginea apei o situează în descendenţa unei lungi serii de imagini reprezentând raportul dintre femeie şi natură, care şi-a găsit expresia deplină la artiştii afiliaţi stilului Art Nouveau.
O altă prezenţă remarcabilă în această ediţie tematică este artistul Eugen Voinescu, pictor şi diplomat al secolului al XIX-lea şi elev al lui Ivan Aivazovsky, celebrul pictor rus de marine şi scene de coastă. Voinescu l-a cunoscut pe Aivazovsky, pe atunci pictor al Statului Major al Marinei ruseşti, în perioada consulatului său la Odesa, între 1883 şi 1888. Cele două peisaje marine scoase la licitaţie sunt caracteristice pentru stilul şi virtuozitatea tehnică de factură romantică, dobândite pe filiera şcolii ruseşti de pictură.
Eugen Voinescu, In voia valurilor
În mod execepţional, Licitaţia de Marine cuprinde patru opere semnate Gheorghe Petraşcu, o acuarelă şi trei uleiuri pe placaj, reprezentând peisaje la malul mării, pe coasta Dobrogei, a Bretaniei sau în Veneţia. Marinele au constituit o temă predilectă pentru Petraşcu, asupra căreia s-a aplecat de-a lungul întregii sale activităţi artistice şi care a rămas în conştiinţa publicului legată de numele său.
Recent Comments