Prima oprire – Cluj Napoca

Dorind să permanentizeze prezenţa spectacolului de dans contemporan în alte spaţii şi zone geografice, anul acesta CNDB explorează teritorii şi publicuri noi, adresând de această dată, publicului din Cluj invitaţia de a descoperi zone estetice foarte diferite şi artişti activi pe scenele din ţară şi străinătate.

„Scurt-circuit performativ” este proiectul prin care CNDB deschide dialogul cu noua structură Colectiv A, cu care realizează acest prim proiect, alături de Fabrica de Pensule din Cluj Napoca în care îşi desfăşoară activitatea.

Fabrica de Pensule, această iniţiativă singulară în spaţiul românesc, este un spaţiu de creaţie şi difuzare a artei contemporane sub forma unui centru cultural independent, care concentrează 29 de spaţii de artă contemporană, ateliere de artişti, galerii şi organizaţii culturale active în domeniile artelor vizuale, dansului contemporan şi teatrului.

In perioada 15 aprilie – 22 mai Fabrica de Pensule va fi spatiul gazda in care elementele performative vor interactiona, provocand publicului un intens scurt-circuit.

O nouă serie de lucrări şi spectacole marca CNDB vor fi prezentate publicului clujean.

Coregrafii Paul Dunca, Manuel Pelmus, Eduard Gabia, Alexandra Pirici, Florin Flueraş, Iuliana Stoianescu, Maria Baroncea, Mădălina Dan, Carmen Coţofană, Mihaela Dancs, Andreea Novac, Farid Fairuz şi coregraful turc Caglar Yigitogullari vor atrage negresit atentia – lansand provocari si prezentand perspective si discursuri coregrafice diferite, astfel extinzând privirea asupra practicilor artistice contemporane.

Programul proiectului – desfasurat in lunile aprilie si mai – este urmatorul:

Aprilie

16 aprilie

We went with these bodies as far as we could

Dupa o idee de Paul Dunca

17 aprilie

Preview

Concept: Manuel Pelmuş

23 aprilie

Birou de cercetarea a prezentului continuu

De: Maria Baroncea şi Rectifier Crew (Jean-Lorin Sterian, Vlad Basalici, Eduard Gabia, Alexandra Pirici, Maria Baroncea)

Extraterestrial activity

Concept: Alexandra Pirici

Fine tuning between me and the universe…

O piesă de Eduard Gabia

25 aprilie

Out of love for this beautiful title

Concept: Iuliana Stoianescu

A brave search of ultimate reality

De: Florin Flueraş

Mai

7 mai

Lulu’s room

De: Mihaela Dancs

Stage psychosis

De: Carmen Cotofana

8 mai

Iluzionistele

Un spectacol de Madalina Dan

9 mai

Bun ramas (sau despre discretele scăpări ale sistemului limbic)

Feerie extrasenzoriala de Farid Fairuz

21 mai

Dance a playful body

O piesa de Andreea Novac

Luv

Autor: Caglar Yigitogullari

22 mai

Diss

Autor: Caglar Yigitogullari

######

Conferinta de presa ce anunta proiectul „Scurt-circuit performativ” va avea loc pe

14 aprilie, de la ora 12.00 la Galeria Sabot din cadrul Fabricii de Pensule.

La conferinta de presa vor participa din partea CNDB – Mihai Mihalcea (Director CNDB) iar din partea Colectiv A – Miki Braniste.

######

Asociaţia Colectiv A (Cluj) – Fabrica de Pensule

Henri Barbusse 59-61, Sala Studio, etaj I

www.colectiva.ro

Preţuri: 10 RON (un spectacol), 15 RON (2 spectacole), 20 RON (3 spectacole). Rezervări: [email protected] (doar rezervările confirmate sunt valabile).

Biletele se pot procura şi în seara spectacolului, la locaţie.

Persoanele cu rezervări sunt rugate să fie prezente cu 15 minute înainte de spectacol.

SAMBATA SONORA
ANIVERSARE 1 an pe orbita!
Paal Nilssen-Love si Ken Vandermark, solo

Miercuri 14/04, ora 20 la CNDB

Totul este in in-TON-atie

Klang de improvizatie free jazz sau ideea de a invita unul, si in final doi performeri dintre cei mai tehnici interpreti de muzica la instrumente clasice din lumea noastra vest-europeana si americana, la aniversarea de 1 an de SAMBATA SONORA. MIERCURI in Sala Ronda de la CNDB. Rationament:
absorbit de forma, apartenenta la un curent nordic de free jazz este pentru Paal Nilssen Love motivatia de a intra cu rapiditate si claritate in mecanica reziduurilor bogate in paroxism, sincope si, in mod paradoxal, calm pe perioada a ceea ce se numeste o sesiune de improvizatie.
Ken Vandermark (Chicago) l-a intalnit pe Paal pentru astfel de concerte pe scene dedicate muzicii experimentale. SAMBATA SONORA poate face parte dintr-o astfel de scena participand la invitarea acestor doi muzicieni in RO? Aniversarea e raspunsul!

Instrumente:
Percutie: Paal Nilseen Love/NO
Saxofon: Ken Vandermark/US

Pret bilet 10/15 lei

Paal Nilssen-Love si Ken Vandermark sunt invitati in Romania de Asociatia JADD: concert in duo la Control Club pe 13/04 si la Muzeul Brukenthal din Sibiu pe 15/04.
Eveniment sprijinit de Ambasada Norvegiei.
Sponsor: Corcova Vineyards
Multumiri grupului REPLACE pentru setul de tobe.

SAMBATA SONORA este un program al asociatiei Jumatatea plina in parteneriat cu CNDB.

http://sambatasonora.blogspot.com

Dupa concert va invitam sa sarbatoriti cu noi la dl. Ota.

Un spectacol care nu mai are nevoie de introducere ori strategii de marketing

OuiBaDa

Un spectacol de GIGI CACIULEANU

Duminica, 18 aprilie, ora 20.00, Sala Ronda, CNDB


Distributia: Paul Cimpoieru, Rasmina Calbajos, Doina Nicoleta Georgescu, Lari Cosmin Giorgescu, Ramona Barbulescu, Szasz Levente, Ana Pepine, Lelia Marcu, Cristian Nanculescu, Arcadie Rusu, Ioana Marchidan

Asistent coregraf: LELIA MARCU

Scenografie: CORINA GRAMOSTEANU
Vizual: ALEXANDRU DANIEL APOSTOL
Lumini: ALIN POPA
Producator: Fundatia Art Production
Spectacol realizat cu sprijinul CNDB
OUI, BA DA, este posibil ca o forma de dans care nu s-a nascut in Occident sa poata deveni un curent cu drepturi egale in dansul contemporan international…
Oui, Ba da, este realizabil ca Dansul, cu D mare, sa-si poata ocupa locul ce i se cuvine printre celelalte arte majore precum teatrul, muzica, artele plastice…
Oui, Ba da, este o realitate ca Romania isi poate astazi revendica cu fruntea sus locul ei legitim in Europa si prin urmare in lume…
”Cand am parasit Romania si am ajuns in Occident am fost imediat angajat nu numai ca dansator ci solicitat, cu toate ca foarte tanar, ca artist coregraf si profesor de dans contemporan: in calitate de „gastdozent” atat la prestigiosul si avangardistul Folkwang Ballet al Pinei Bausch, cat si la „Tanzakademie” din Köln, ca „professeur invité” la Centrul de dans „Rosella Hightower” de la Cannes, fara a mai socoti nenumaratele stagii de tehnica de dans si coregrafie pe care le-am animat si le animez in lumea intreaga.
Sunt fericit de faptul ca, chiar de la inceputul parcursului meu occidental, nu m-am aflat in situatia de a solicita de la ceilalti, ci in pozitia de a da altora.
Aceasta insemnand ca personalitati de renume ale dansului din lumea intreaga au considerat ca, venind din Europa de Est, am avut ceva de spus si de facut intr-un domeniu considerat ca fiind un apanaj exclusiv al traditiei occidentale si americane.
Intre timp doua tari, respectiv Franta si Chile, mi-au incredintat trupele lor nationale de dans contemporan.
Simt ca a venit astazi momentul de a crea si in Romania, pentru a-l prezenta in tara si peste hotare, un spectacol care sa promoveze realitatea unei scoli romanesti de dans contemporan. A unei scoli actuale de gandire, de tehnica si de traire artistica a dansului.” Gigi Caciuleanu

Pretul unui bilet este de 15 lei/10 lei redus.

Rezervari la adresa de e-mail [email protected].

Parteneri media:  24 Fun, Liternet, Veioza arte, Port.ro, Suplimentul de Cultura, Onlinegallery.ro, Thechronicle.ro, Bucuresti.tonight.eu, Metropotam.ro, WebPr.ro, HipMag.ro, Modernism.ro

Seară de film Jan Fabre

13 aprilie, ora 19.00, Sala Rondă, CNDB

Requiem for a metamorphosis (2007)

text, regie, scenografie, coregrafie: Jan Fabre
muzica: Serge Verstockt
asistent regie: Miet Martens
sound design : Maarten Buyl
dramaturgie: Luk Van den Dries, Miet Martens
costume: Pol Engels, Katrien Strijbol, Andrea Kränzlin
light design: Jan Fabre, Harry Cole

interpreţi:
Linda Adami, Lie Antonissen, Manon Avermaete, Christian Bakalov, Katarina Bistrovic-Darvas, Dieter Bossu, Dimitri Brusselmans, Maarten Buyl, Sylvia Camarda, Kristof Deneijs, Ann Eysermans, Marusa Geymayer-Oblak, Ivana Jozic, Marina Kaptijn, Tassos Karachalios, Beatrice Kessi, Kazutomi Kozuki, Marinko Les, Clarice Braga Barbosa Lima, Frano Maskovic, Yutaka Oya, Aleksander Pavlin, Elsemieke Scholte, Tom Tiest, Geert Vaes

producţie: Troubleyn/Jan Fabre (Belgia), Salzburger Festpiele (Austria),
RuhrTriennale (Germania), Vilnius Capitală Culturală Europeană 2009

în colaborare/coproducţie cu: Champ d’Action (Belgia), Mladinsko Theatre (Slovenia), Zagreb Youth Theatre (Croaţia), Sirens Festival (Lituania), Missdeluxedanceco (Luxemburg)
Jan Fabre îşi creează propriul Recviem. Va fi o adunare teatrală pentru morţi, având viaţa în centru. Fabre reîntoarce moartea în centrul vieţii, acolo unde chefuim şi dansăm, unde moartea este venerată precum parte a unui ciclu gata mereu să reînceapă.
Fabre ne poartă în cripta morţilor. El ia pulsul şi temperatura morţilor şi dă din şold. Adunarea morţilor e un festin, de adio, pentru un nou început.
Moartea este un moment încărcat cu o tăcere misterioasă. Dar şi un concert asurzitor de amintiri, imagini, bucăţi şi crâmpeie dintr-o viaţă pierdută. În moarte, viaţa se întoarce ca dezordine: un puzzle din anecdote, trivialităţi, spaţiu privat şi mortalitate sublimă.
Moartea este plină de lacrimi, dar dincolo de această jale, apare mult după sau chiar în acel moment râsul batjocoritor al vieţii. Iar şi iar. Moartea brutalizează viaţa. Viaţa brutalizează moartea.
În lumea noastră nu suntem siguri cum să abordăm moartea. Deşi de fapt ştim foarte bine cum: ţinându-ne cât mai departe cu putinţă. În acest mod, negăm unul dintre cele mai profunde mistere ale vieţii. Moartea nu este un eveniment clinic. Este o transformare, sufletul merge mai departe, corpul se veştejeşte, pielea se usucă şi dispare. Pământul, cu marea sa grămadă de morţi, îşi înfinge colţii în ceea ce rămâne, înfometat şi neobosit. Iar la scurt timp după, viaţa ne urlă din nou în faţă. Îmbătrânind şi putrezind. Asta e tot. Însă în fărădelegea sa eternă, se revarsă cu o energie neînfrânată. Ca marea lovind nisipul. Fără sfârşit, fără început.

Jan Fabre (născut în Antwerp, 1958) e un artist cu o traiectorie prin mai multe discipline. De-a lungul carierei sale de 30 de ani, s-a exprimat ca pictor, coregraf, regizor de teatru şi operă, şi autor. Demersurile sale artistice sunt dominate de căutarea unei utopii în care oamenii să poată trăi pe baza forţei lor interioare, fără temeri şi violenţă socială. Ambiţia sa este reîncarnarea omului într-un corp liber şi puternic. Un corp care s-a împăcat cu propria-şi natură, impulsuri şi instincte. Un corp care şi-a dezvoltat concomitent individualitatea animală şi spirituală, devenind capabil de noi demersuri, cu noi modalităţi de a vedea, simţi şi comunica.

Intrare liberă

Parteneri media:  24 Fun, Liternet, Veioza arte, Port.ro, Suplimentul de Cultura, Onlinegallery.ro, Thechronicle.ro, Bucuresti.tonight.eu, Metropotam.ro, WebPr.ro, HipMag.ro, Modernism.ro

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.