– Fotografie Documentară –

Ce nu a reuşit să schimbe Războiul şi mai apoi comunismul a reuşit Globalizarea noastră cea de toate zilele”

Joi, 18 martie 2010, la orele 21.30, va avea loc, în Espacio Niram din Madrid, proiecţia video “România – Tradiţii în tranziţie” care reuneşte mai multe serii de fotografie documentară realizate de fotograful român Lucian Muntean. Evenimentul este organizat de Revista Niram Art şi Galeria Nicole Blanco din Madrid, cu sprijinul revistei  de cultură şi artă Madrid en Marco.

Prezentat în Franţa (în cadrul festivalului multimedia Est-Ouest Die,) România (Muzeul Ţăranului din Bucureşti, la Cluj-Napoca şi Bistriţa-Năsăud) şi Italia (Bienala de la Veneţia), acest proiect prezintă fotoreportaje realizate pe parcursul mai multor ani, despre cum evoluează viaţa într-un sat de munte, în pragul integrării României în Uniunea Europeană. La Espacio Niram, vor fi prezentate şi serii fotografice despre: Intâlnirea sasilor de la Biertan, Rugăciunea Tăcută (Slujba religioasa pentru surzi, Bucuresti), Ferestre şi porţi – Cluj Napoca.

La masa rotundă care va avea loc în Espacio Niram după proiecţia video, vor participa Fabianni Belemuski (directorul revistei Niram Art), scriitorul spaniol Héctor Martínez Sanz (directorul revistei Madrid en Marco) şi jurnalistul cultural brazilian Tales Jaloretto. “Fotografia documentară este un gen unic, iar proiectul iniţiat de Lucian Muntean va căpăta, o dată cu trecerea anilor şi schimbarea modului de viaţă, o valoare inestimabilă”, declară Héctor Martínez Sanz.

Aflat în Spania la invitaţia revistei Niram Art, fotograful Lucian Muntean mărturiseşte: “am început proiectul “Tradiţii în Tranziţie”, în anul 2000. Practic, mi-am propus să documentez cum e viaţa de zi cu zi într-un sat izolat de munte din Apuseni, în pragul integrării României în UE. Astfel, am fost frecvent la Rogojel, unde am făcut o serie de fotoreportaje despre munca la cartofi sau la fân, distilarea pălincii, sacrificarea mielului de Paşte şi tăiatul porcului etc. A fost interesant de constatat că în satul respectiv, în care nu a fost colectivizare, s-a păstrat nealterat stilul de viaţă. Ce nu a reuşit să schimbe Războiul şi mai apoi comunismul a reuşit Globalizarea noastră cea de toate zilele…”

Născut în 1974, la Sighişoara, Lucian Muntean lucrează ca foto-reporter din 1997 şi a participat la numeroase expoziţii şi concursuri de fotografie din ţară şi din străinătate.

Mai multe Info:

http://www.espacioniram.com/documents/anoperder.php

http://niramart.espacioniram.com/index.php/english/83-interview-with-the-photographer-lucian-muntean-by-fabianni-belemuski-and-eva-defeses

http://niramart.espacioniram.com/index.php/noticias/123-video-proyeccion-fotografia-documental-de-lucian-muntean