Ambasada Franţei în România
şi Institutul Francez din Bucureşti
vă invită să asistaţi la conferinţa
“Cine construieşte?“
susţinută de arhitectul şi scenograful francez
Patrick Bouchain
Vineri 12 martie 2010 la ora 18.30
Sala Elvire Popesco – Institutul Francez (Bd Dacia 77)
Intrarea este gratuită
Născut la Paris în 1945, Patrick Bouchain este architect şi scenograf.
« Profund anticonformist », potrivit revistei Express, Patrick Bouchain promovează, de treizeci de ani, o politică foarte democratică a arhitecturii.
Absolvent de Beaux-Arts la Paris, el apară ideea de « urbanism democratic », fiind primul care a transformat siturile industriale în fabrici culturale, precum fosta fabrică de biscuiţi LU de la Nantes, devenită Le lieu unique, La condition publique de la Roubaix sau Le magasin de la Grenoble. O manieră de a demonstra că « se poate face altfel şi mai ieftin ».
În domeniul artelor spectacolului, Bouchain est arhitectul care a construit teatrul ecvestru Zingaro de la Aubervilliers şi Academia de Arte ale Circului Fratellini de la Saint-Denis.
Ca şi scenograf, s-a implicat în organizarea bicentenarului Revoluţiei franceze, în 1989 şi celebrarea trecerii în anul 2000 pe Champs-Élysées.
Invitat la Bienala de la Veneţia în 2006, Patrick Bouchain a amenajat spaţiul Pavilionului francez în jurul conceptului de « Métavilla », conceput ca un « loc de schimb şi de convergenţă a cunoştinţelor, exact aşa cum poate să fie un şantier ».
Punctul său de vedere ilustrează demersul singular al unui arhitect care « a încetat să facă arhitectură » pentru a lăsa locul « mobilităţii lucrurilor » şi « convivialităţii oamenilor ».
«Multă vreme, arhitecţii au considerat că ceea ce se numeşte reabilitare sau restaurare nu este sinonim cu modernitatea. Eu, când am terminat facultatea, am decis să nu construiesc, ci să fac doar un act de întreţinere sau transformare. Şi contrar a ceea ce gândesc arhitecţii, când transformi o clădire existentă, vorbeşti mai degrabă de arhitectură decât atunci când construieşti o clădire nouă (…). Sunt împotriva conceptului de tabula rasa şi în favoarea transformării lucrurilor existente. Nu trebuie să păstram totul sub pretextul că trecutul este indispensabil, ci dimpotrivă să-l transformăm pentru a deveni contemporan. De aceea, am folosit adesea clădiri sau lucrări de artă pentru a « exemplifica metoda mea ».
Patrick Bouchain
http://www.larchitecturedaujourdhui.fr/pb_art.htm
http://www.lafriche.org/friche/zdyn1/rubrique.php3?id_rubrique=228
Recent Comments