camera-obscuraPe la începuturile artei fotografice se puneau deja pariuri apropo de sfârşitul picturii ca artă, ce s-a îndepărtat prin abstractizare de confruntarea directă.

La o distanţă de un secol fotografia contribuie decisiv la transformarea picturii figurative ce recuprează înfruntarea cu realitatea fotografică, ocolită acum un secol.

Cea mai mare parte a pictorilor contemporani români folosesc pentru a-şi elabora picturile ecrane de video proiecţie suprapuse peste pânzele ce urmează a fi pictate. Pictura este controlată prin şi de mai ales de fotografie. Odată pânza pictată este stins şi becul videoproiectorului ori a retroproiectorului. În compoziţie sunt introduse ori scoase elemente prin colaje fotografice.

Antecedentul Vermeer care-şi proiecta şi construia singur o cameră obscură nu e deloc departe. Scânteia picturii se aprinde însă şi dincolo de evoluţia cu plasa de siguranţă a playback-ului fotografic. Există şi pictori care activează live fără a se lăsa controlaţi de luminile colorate ale videoproiecţiei de peste umăr.

Consumul masiv de imagine fotografică rămâne imortalizat în pictură prin bucuria descoperirii neorealismului Şcolii de la Cluj la scară europeană.