Va place cum scrie Herta Müller?


acuarela-hm-lm0_0008_resize_resize

Acuarela, 41/66cm

Descrierea pe care o face Herta Müller in romanul “Inca de pe atunci vulpea era vanatorul” , felul crud in care prezinta situatia, mi-a trezit propriile amintiri din acea perioada.  In anul 1989 eram la Sighisoara, adolescent. Fiind la liceul, faceam intensiv si practica industriala, la fabricile “Nicovala” si “Faianta”. Am fost martor al acelor lucruri…  Rutina de zi cu zi, oameni blazati, teama de a vorbi, lipsurile si atmosfera aceea apasatoare…

Astfel, pe parcursul lecturii am facut cateva schite in acuarela:

acuarela-hm-lm0_0001_resize_resize

“Si acolo unde nu mai ajunge nimic, plopii taie aerul fierbinte. Plopii sunt cutite verzi.”  (Herta Müller)

acuarela-hm-lm0_0002_resize_resize

“Rochia Adinei avea un imprimeu cu copaci. Coroanele arborilor atarnau invers. Croitoreasa pusese materialul cu susul in jos.” (Herta Müller)

acuarela-hm-lm0_0003_resize_resize

“Pisica se catara pe acoperis afara si fuge printre rolele de sarma… In ochii pisicii se afla o imagin. Toti vad ce s-a intamplat. Toti vorbesc despre asta, despre ultima dragoste consumata in fabrica, in picioare, culcat, pe fuga.”

“Tovarase director, piticul se numeste: CONSTANTIN! Directorul isi noteaza numele, il scrie cu litere de-o schioapa peste toata foaia… ” (Herta Müller)

acuarela-hm-lm0_0004_resize_resize

“Pe masa de bucatarie e un cutit, langa el coji de gutuie si o jumatate de gutuie. Din panglica cojii se infrupta un gandac rosu… ( ) Sa fim cineva care nu mananca niciodata o gutuie.” (Herta Müller)

acuarela-hm-lm0_0005_resize_resize

“Clara sta la fereastra si vede afara, in pom, mingea verde, agatata acolo, vreme de doua ierni. Privirea se smulge de pe bifurcarea crengilor, de pe mingea verde captiva. Miroare a Securitate, spune Clara.” (Herta Müller)

acuarela-hm-lm0_0006_resize_resize

“Dimineata caruselul era oprit… si scaunele atarnau in jos, si in ele atarnau sapte barbati. Erau inghetati.” (Herta Müller)

acuarela-hm-lm0_0007_resize_resize

Coada vulpii e lipita de blana, parca-i cusuta, nu se cunoaste unde a fost taiata.” (Herta Müller)schite-01_resize

acuarela pe hartie , 21/30cm

Schite si articol:  Lucian Muntean