vizual-1-1Vineri, 29 Ianuarie ora 19.00

Centrul de Introspectie Vizuala / Str. Biserica Enei nr.16 / sector 1 / Bucuresti

Eveniment organizat cu sprijinul Paul Neagu Estate, Forumul Cultural Austriac,

www.index-dvd. at, www. sixpackfilm. com

www.pplus4.ro

……………………………………………….

Programul 1:1 propune publicului o intalnire cu activitatea remarcabila a unor artisti romani si internationali cu practici similare, prezentati in tandem. Primul eveniment este dedicat creatiei lui PAUL NEAGU si a artistei austriece VALIE EXPORT. Fiind conceput sub forma unor seri de proiectii de film si video, desfasurate o data pe luna in spatiul Centrului de Introspectie Vizuala, 1:1 aduce in prim plan lucrari de referinta pentru modul in care poate fi negociat raportul dintre arta, sfera publica si conditia individuala. Totodată, prin formatul sau, programul creioneaza o harta subiectiva a artei moderne si contemporane, unde anumite componente teoretice si vizuale se intalnesc sau, dimpotriva, se despart, extinzand cadrele de interpretare a creatiei acestor artisti.

PAUL NEAGU (1938- 2004) este o personalitate semnificativa a noii avangarde artistice europene. In 1970, dupa ce autoritatile comuniste i-au anulat premiul pentru cercetare artistica, se stabileste la Londra. Creatia lui Neagu cuprinde performance, body art si instalatie, sculptura, desen, pictura si grafica. In centrul artei sale se află doua concepte: viziuneaantropocosmicasi interesul fata de materie si senzorial. Practica sa a influentat o intreaga generatie de artisti britanici precum Anish Kapoor, Antony Gormley si Tony Cragg. Opera sa este prezenta in colectii publice, precum Galeria Tate, Muzeul National de Arta Bucuresti, Muzeul de Arta Contemporana din Tokyo.

Programul 1:1 prezinta cateva dintre cele mai cunoscute performance-uri ale artistului: The Cake Man (Londra, 1971), Gradually Going Tornado (1974) si Hyphen Ramp (Serpentine Gallery, Londra, 1976).

VALIE EXPORT (1940, Linz) este o figura controversata si influenta a artei contemporane, ce utilizeaza medii diverse, precum filmul experimental, performance-ul, instalatia video si fotografia, pentru a investiga relatiile dintre corp, putere si identitate. A participat la documenta 12, 2007 si documenta 6, 1977, Kassel, Germania. Intre 2003 si 2005 a avut o retrospectiva de avengura itinerata la Centrul National de Fotografie din Paris, CAAC din Sevilia, MAMCO Geneva, Centrul de Arta Camden din Londra si Colectia Essl Viena. Din 1995/1996 preda la Kunsthochschule für Medien in Köln, Germania.

1:1 include cateva din lucrarile iconice ale artistei: Man Woman Animal (1970-1973), …Remote…Remote (1973) si Syntagma (1984).

Multumiri: Karin Cervenka si Simona Nastac pentru textele critice, Iolanda Costide pentru prezentarea Paul Neagu, posibila cu sprijinul Paul Neagu Estate.

DVD-ul este redactat de Tate Collection / Tate Archive Time Based Media Conservation Team.

Prezentarea VALIE EXPORT este posibila cu sprijinul Forumului Cultural Austriac. DVD-ul a fost redactat de www.index-dvd. at.

In parteneriat cu: UAP

Parteneri media: Arhitectura, 9am, hipmag, modernism.ro, WebPR, studentie.ro, feeder.ro, port.ro

………… ……… ……… ……… ……

Current exhibition:

FreshLatino

02 December 200931 January 2010

………… ……… ……… ……… ……

MiercuriVineri 15.00 – 19.00

Sambata 14.00 – 18.00

sau cu programare:

office@pplus4. ro