toamna-mnar-mediuAnul expozitional 2010 debuteaza la ArtSociety, in 28 ianuarie, cu retrospectiva Viorel Marginean, care va transforma galeria, timp de doua luni, intr-un punct de panorama, din care se deschid privirii peisaje intinse si colturi de natura, precum si perspectiva asupra unei opere articulate in mai bine de cinci decenii.

Marginean este unul dintre artistii care si-au edificat un loc in istoria recenta a picturii romanesti printr-o optica singulara asupra lumii, prin sensibilitatea receptivitatii fata de sfera vegetalului si consecventa cu care a aprofundat metaforele acesteia, prin indelungata activitate expozitionala si recunoasterea criticii de arta. Opera sa, a carei origini pot fi identificate in raportul sau din copilarie cu locurile natale – podisul Transilvaniei – este expresia atentei observatii asupra naturii si schimbarilor ei. Peisajele sale cuprind mai mult decat poate imbratisa privirea, cercetand indeaproape fragmente din privelisti vazute sau imaginate, tesute apoi in planuri ample.

Expozitia de la ArtSociety invita la depasirea granitelor perceptiei obisnuite a unei lucrari de arta. Peisajele lui Marginean, de pana la doi metri inaltime, creaza adancimi in zidurile galeriei, iar perspectiva “à vol d’oiseau” folosita de artist sugereaza privitorului unghiul si ritmul in care acestea pot fi parcurse: planand in zbor de pasare, dincolo de limitele tabloului. Alaturi de cele doua dimensiuni obisnuite ale picturii si profunzimea pe care aceasta o inspira, arta lui Marginean deschide si o a patra dimensiune, una temporala, data de ragazul necesar privirii sa acopere marile suprafete pictate in detalii ca de miniatura.

Curatorii retrospectivei Viorel Marginean, Ruxandra Garofeanu si Dan Haulica, au pregatit o selectie de aproape 60 de lucrari semnificative, apartinand perioadelor majore de creatie ale artistului. Expozitia a fost organizata cu sprijinul Muzeului National de Arta al Romaniei, Muzeului Municipiului Bucuresti, Muzeului de Arta Cluj, Muzeului de Arta Constanta, Muzeului de Arta Vizuala Galati si Muzeului Judetean de Arta Prahova ”Ion Ionescu – Quintus”.

Spectacolul poate fi urmarit pana in data de 14 martie.

Galeria ArtSociety

Str. Logofat Luca Stroici nr. 18

In apropierea intersectiei strazilor Maria Rosetti si Vasile Lascar

Zona Piata Armeneasca – Piata Gemeni

Tel. 021/210.30.16

E-mail: [email protected]

www.artmark.ro

Program de vizitare:

Marti-Sambata: 11.00-19.00

Duminica: 11.00-14.00

Luni: inchis