Muzeul Violenţei Şcolare, proiect iniţiat de Fundaţia Raţiu România Bucureşti în cadrul programului de Implicare Socială prin Artă, abordează creativ una din problemele recurente şi specifice mediului şcolar: violenţa. Proiectul se derulează pe trei secţiuni: dezbatere „open space”, ateliere artistice şi expozitie-instalaţie şi implică liceeni din sectorul 4 Bucureşti.
Primul deadline: 7 februarie, înscrierea liceenilor la dezbateri, ateliere şi expoziţie.
Proiectul Muzeul Violenţei Şcolare, derulat în perioada octombrie 2009 –iunie 2010, se doreşte a fi atât o campanie de conştientizare a acestei probleme sociale frecvente şi actuale în România cât şi o campanie educaţională specifică pentru segmentul de vârstă 15 – 19 ani, adresând diverse tipuri de violenţă: fizică, verbală, comportamentală.
Proiectul se încadrează priorităţilor Ministerului Tineretului şi Sportului prin incluziunea tinerilor, utilizarea mijloacelor de educaţie non-formală şi asigurarea unui cadru de diversitate culturală.
Ca urmare a studiilor sociologice recente intreprinse în mediul educaţional românesc (studiu internaţional efectuat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în 37 de ţări “Violenţa şcolară: epidemiologie, istoric si prevenţie”, 2008), s-a evidenţiat o cifră alarmantă a fenomenului violenţei şcolare în rândul tinerilor. România se află printre primele locuri între ţările investigate privind violenţa în şcoli.
Etapele proiectului Muzeul Violenţei Şcolare
Dezbaterea „open space” (februarie) reuneşte un grup de persoane, implicându-le în conversaţii pe diverse teme: cauze, efecte, atitudine, metode de combatere etc. Aplicarea acestei tehnici în cadrul proiectului Muzeul Violenţei Şcolare va implica, pe lângă elevi, şi specialişti: psihologi, consilieri şcolari, artişti şi profesori, care vor participa şi în celălalte etape ale proiectului. Procesul de învăţare va constitui în fapt o conştientizare a unor cunoştinţe latente dobândite în urma interacţiunilor sociale şi a experienţelor în plan scolastic de până atunci.
Ateliere artistice şi de curatoriat (februarie – martie)
Elevii vor participa la ateliere introductive pe diverse tipuri de exprimare artistică. În compania trainerilor, tinerii vor fi incitaţi să se pozitioneze faţă de tema violenţei în şcoli. Metoda folosită este cea a unui spaţiu liber de exprimare, prin ateliere artistice (artă fotografică, desen, colaj şi sculptură / modelaj) şi de curatoriat. Metodologia fiecărui atelier va fi concepută de personalul specializat care sustine sesiunile bazându-se pe mijloacele educaţiei non-formale şi stimulare a creativităţii.
Expoziţia „Violenţa în şcoala ta” (iunie)
Expoziţia va fi prezentată, într-o locaţie fixă, în prezenţa participanţilor la ateliere, a trainerilor şi a membrilor comunităţii. Ulterior, expoziţia va fi propusă ca şi expoziţie permanentă în incinta unui liceu partener.
Poziţiile exprimate de expozanţi vor reflecta reprezentarile sociale pe tema violenţei în şcoli ale segmentului de vârstă vizat de proiect, 15-19 ani, şi vor incita continuarea dezbaterilor atât de necesare combaterii violenţei şcolare.
Parteneri: Colegiul Naţional “Gheorghe Şincai”, Teen Press, amdoar18ani.ro, desprecopii.com, clopotel.ro, calificativ.ro
Parteneri permanenţi: JCK, Pro Com – Centrul de Comunicare Profesională, calendarevenimente.ro, Best Communication Media, modernism.ro
//////////////////////////////
Fundaţia Raţiu România a fost infiinţată în anul 1993 la iniţiativa doamnei Elisabeth Raţiu. Scopul Fundaţiei este implicarea in problemele sociale ale comunitatile locale, prin diverse programe şi acţiuni pentru sprijinirea copiilor, studenţilor, tinerilor, persoanelor în vârstă, familiilor cu situaţii sociale precare. Scopul programului din acest an, Implicare Socială prin Artă, este de a dezvolta proiecte de „asistenţă socială activă”, fie organizate exclusiv de către Fundaţia Raţiu România, fie în parteneriat cu asociaţii şi fundaţii ce îşi propun aceleaşi abordări.
Grupurile ţintă sunt oamenii cu vârstă înaintată şi tinerii din mediul urban internaţional, iar contextele sociale tratate sunt: activismul social, dezvoltarea comunităţii, îmbunătăţirea sistemelor, democraţia culturală, educaţia, mediul, sănătate şi spiritualitate.
Twitter: http://twitter.com/Ratiu
Facebook: http://www.facebook.com/FundatiaRatiuRomania
Proiectele de acest fel sunt binevenite avand in vedere nivelul de cultura la care se afla majoritatea adolescentilor de azi! Nedumerirea mea este: de ce acest proiect nu este deschis si pentru elevii celorlalte sectoare ale capitalei?…Sau macar sa gasiti fonduri pentru ca acest proiect sa se desfasoare in fiecare sector…pentru ca violenta nu este ceva specific numai sectorului 4! Pe de alta parte, tema – violenta mi se pare ca trateaza mai de graba efectul si nu cauza!