coperta-1-adc_2Art Directors Club Romania si Clubul Ilustratorilor au lansat Calendarul “Ilustrat cu ilustratii” – proiect al carui obiectiv este acela de a promova ilustratia ca mijloc de expresie grafica moderna.

Serban Alexandrescu, Presedintele ADC Romania, povesteste cum a luat nastere ideea acestui proiect: “Calendarul  nu vine doar din dorinta de a oferi ceva “deficitar” in oferta de sezon, ci si din admiratia pentru o resursa mai rar folosita la noi – ilustratia. In mare masura, impinsa in ghetoul tematic al “cartilor pentru copii”, ilustratia iese rar si greu la rampa in ipostaze pentru adulti. Sporadic in reviste, la fel de sporadic in publicitate, ilustratia ne arata, uneori, cand e pe maini bune, ce enorm potential expresiv detine.” 

iulie-flatPaisprezece art-directori din unsprezece agentii de publicitate ai caror directori de creatie sunt implicati in ADC*RO au format echipe cu paisprezece ilustratori din Clubul Ilustratorilor. Prin tragere la sorti, fiecare echipa a primit cate o fila din calendar de ilustrat, fara nicio constrangere estetica sau tematica.   

“Adevaratul scop al experimentului nostru a fost promovarea ilustratiei ca mijloc de expresie grafica moderna. Ilustratorii din Club pot si vor sa faca si altceva decat carti pentru copii. Noi credem ca multe branduri si multe publicatii pot deveni mai vii si mai expresive dand credit ilustratiei “custom-made” in detrimentul fotografiei diluate in image-bank-uri. Si ilustratori, slava Domnului, avem. Daca stim unde sa ii cautam. De pilda, pe unii dintre ei ii gasim usor pe clubul ilustratorilor.blogspot.com” completeaza Alexandrescu.

calendar-adc-2010_mai_rgbDaca anul trecut am facut un “dans” impreuna cu scriitorii si a iesit cartea Bookataria de texte si imagini, acum (la invitatia “baietilor” din advetising) am dansat din nou si a iesit un calendar. Speram ca lumea din advertising sa ne vada si sa ne solicite si pe mai departe, e loc de ilustratie si in domeniul lor. Oferta noastra e diversa, tehnic, stilistic. Daca editorii nu prea ne baga in seama (si in carti) poate ne gasim locul asa” conchide Stela Lie, membru al Clubului Ilustratorilor.

Calendarul “Ilustrat cu ilustratii” a fost tiparit in editie limitata iar locurile de unde poate fi procurat sunt Rue de Pain si Anthony Frost.    noiembrie