Foto: Vlad Petri

Povestea porcului în arta românească recentă, o poveste de şuncă şi spată, de lipsă, dorinţă şi violenţă este una dintre cele mai săţioase, palpitante şi semnificative istorii vizuale ale timpului nostru.

img_3081

De la Mioriţa la Bisisica şi de la Nicolae Grigorescu la Ion Theodorescu-Sion, oile erau cîndva animalul-fetiş, totemul naţional. Însă în epoca de aur socialistă, în tranziţia post-comunistă şi în consumismul actual, porcul a luat partea leului.

img_3082Porcul este semnul lipsei în arta anilor 70-80. Porcul devine semnul plinului în arta de după 1989. Uneori chiar semnul prea-plinului, al insuportabilului. De la porcul mitic de Crăciun la mititeii miticilor la iarbă-verde, şi de la aceştia la cotletul preambalat igienic, din vitrinele frigorifice ale supermarketurilor (unde nu se mai numeşte porc, ci devine un cod: „Ofertă specială”, „Două bucăţi” etc.) este un întreg parcurs pe care se însăilează diverse unghiuri, junghiuri şi înjunghieri ale fratelui din cocină.

img_3090De la semn dureros al Istoriei mari la semn intim al istoriei private, de la semn al nivelului de viaţă la semn al impactului pe piaţă, povestea porcului în arta românească ne ţine în suspans într-o expoziţie de Crăciun a anului 2009, cu Ion Bârlădeanu, Ion Grigorescu, Iosif Kiraly, Teodor Graur, Marian Zidaru, Matei Bejenaru, Victor Man, Ovidiu Feneş, Dumitru Gorzo, Mircea Suciu, Dan Perjovschi, Vlad Nancă, Suzana Dan şi Tara (von Neudorf).

img_3077Vernisaj de post, vineri 11 decembrie, ora 18.00, la Centrul Naţional al Dansului, Bucureşti. Va fi lansat un produs tipografic …de porc,de calitate superioară, în tiraj limitat, ştampilat, numerotat şi semnat, după dorinţă, de artiştii expozanţi. Expoziţia va fi deschisă pînă în ianuarie 2010. Ulterior va fi itinerată la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, partenerul acestui eveniment, alături de Art Act şi InterArte din Cluj-Napoca.

Erwin Kessler – curator

img_3086img_30752img_3080img_3089img_3076img_3088

“… de porc @ CNDB” de Valentina Iancu

Foto: Valentina Iancu

Vineri, 11 decembrie s-a deschis la Centrul Național al Dansului una dintre cele mai bune selecții tematice de artă românească contemporană din acest an. Tema pe care o propune curatorul Erwin Kessler este prezența procului în arta vizuală. Atât cât micul spațiu expozițional improvizat la CNDB o permite, selecția pertinentă a lucrărilor reușește să evite fără doar și poate banalitatea uniformă pe care o risca un laitmotiv la nesfârșit repetat.

Porcul, animanul cu cel mai mare coeficient de inteligență și totodată cel mai împuțit dintre animale… Animalul care din asocierile lui Orwell guvernează societatea comunistă. Dl. Kessler îi găsește cele mai diverse simboluri în gândirea românească și îl identifică cu un lait-motiv semiotic al “lipsei” din perioada comunistă. Societatea de consum, devenită capitalistă mai târziu în spațiile ex-comuniste, are în sfârșit acees la hamburgari și carne la metru cub. Animale moarte în toate vitrinele magazinelor, animale moarte în frigider, pe masa din bucătărie… Prezența porcului- un premiu al capitalismului? Pentru că se apropie Crăciunul povestea porcului în arta româneasca ne va spune poftă bună! 

Expoziția cupride o selecție de lucrări de pictură, grafică, folografie și new media semnate de cele mai importante nume ale momentului din arta românească: Ion Bârlădeanu, Ion Grigorescu, Iosif Kiraly, Teodor Graur, Marian Zidaru, Matei Bejenaru, Victor Man, Ovidiu Feneș, Dumitru Gorzo, Mircea Suciu, Vlad Nancă, Dan Perjovschi, Suzana Dan și Tara (von Neudorf). 

Perspectivele și viziunile sunt diferite, imaginea porcului creînd o unitate perfectă în diversitatea simbolistica și stilistică. De la satira societății grohăitoare a lui Dan Perjovschi, la logo-ul addidas aproape pop pe copite de porc din lucrarea lui Nancă expoziția oferă o multitudine de viziuni ce jonglează între comic și dramatic de la o lucrare la alta. Porcul sfârtecat din fotografiile lui Iosif Kiraly contrastează cu pucelușii roz, zburători pictați de Suzi Dan. Într-o opoziție formală trecut-prezent este purcica lui Gorzo care-și alăptează cei trei coconi cu porcul cu ironice trăsături politizate prelucrate din politicianul de azi, semnat de Tara. Lucrările problematizează mituri, icon-uri, amintiri despre trecut, prezent sau viitor și se compltează într-o interesantă instalație de simboluri diverse în care singurul rege rămâne omul-porc, porcul-om.de-porc-2de-porc-3de-porc-4de-porcde-porc-6