n1În această primăvară Institutul Polonez din Bucureşti a pus la bătaie un logo. Unul nou, proaspăt recepţionat de la Varşovia. Ce face o instituţie atunci când se trezeşte cu un nou logo? Se loghează şi dialoghează cu publicul său, virtual sau real.
Institutul Polonez, din ianuarie până-n aprilie, asta a făcut. Şi-a lăsat logo-ul cel nou la mâna designerilor (profesionişti sau amatori), artiştilor (recunoscuţi sau nu), scriitorilor (publicaţi sau nu) şi oricui a vrut să fie dialogat. Şi premiat.

Au fost 16 participanti care au propus 74 de proiecte. S-a dat premiul publicului, al juriului şi Marele Premiu. Aceştia, dar şi alţii au fost selectaţi pentru expunere.

Atelier 35 chiar este un atelier. În sensul bun, adică dedicat proiectelor care nu sunt încheiate, dar care merită începute. Viaţa publică a unui logo nu se termină cu un concurs sau cu o expoziţie. Dar poate începe cu ele. Iar logoul nostru a fugit în lume, a adunat idei, chipuri, interpretări şi le-a adus la Atelier 35.

Autorul logului original este Lech Majewski, un artist extrem de cunoscut în Polonia şi nu numai. E poet, scriitor, artist, regizor, producător de filme şi alte alea. S-a născut în Katowice (evident, Polonia) şi a terminat Şcoala de Film şi de Televiziune din Łódź în 1977. O şcoală cât se poate de prestigioasă, care nu s-a sfiit să “inventeze” sau să se lase inventată de maeştri ca Roman Polanski, Krzysztof Kieślowski sau Andrej Waida.

Lăsând biografia deoparte, omul a devenit autorul logoului nostru. Numai că nouă ni s-a părut extrem de familiar personajul din siglă, acest “omuleţ Gopo” în variantă poloneză.

Fără să devenim indiscreţi nici cu biografia manipulatorilor de logo pe care-i puteţi vedea în expoziţia de la Atelier 35, în perioada 26 noiembrie – 04 decembrie 09, iată numele lor:

Bogdan Nestorsi Iulian Preda (echipa blau – Bucureşti), Mugur Grosu (Constanţa), Iulia Corniciuc (Cluj), Ştefania Maria Brad (Bucureşti), Cătălina C. (Bucureşti), Marius Matei şi Gabriel Avram (DynamicDuo – Ro).

Vernisajul
va avea loc la Atelier 35, strada Şelari nr. 13, joi 26 noiembrie, ora 18:00

Curator:
Erwin Kessler