PROIECTII VIDEO

Sambata, 21 noiembrie 2009, 19.00

ECONOMIA EFORTULUI

Curatori: Ioana Nitu & Silvia Vasilescu

Artisti: Valerie Soe, Gabriel de la Mora, Diane Nerwen, Les Leveque, Mumia Abu-Jamal (Prison Radio).

Exista o distorsionare / contradictie intre lucrurile pe care vrem sa le credem adevarate si lucrurile care sunt adevarate (desi “precise” ar fi un termen mai bun), toate provenind din informatia pe care o acceptam ca fiind corecta, fara a-i confrunta veridicitatea. 

Modele deficite sau insuficiente ale realitatii sunt doar un produs a ceea ce Walter Lippman a enumerat ca factori ai economiei efortului: “… limitarile contactului social, timpul comparativ insuficient disponibil in fiecare zi pentru a acorda atentiei la treburile publice, distorsionarea care rezulta datorita evenimentelor care trebuie comprimate in mesaje foarte scurte, dificultatea de a face un vocabular mic sa exprime o lume complicata, si in final teama de confruntare cu acele notiuni care ar parea sa ameninte rutina existenta din viata oamenilor.” 

Proiectul poate avea un scop educational, ideal ar fi sa repare erorile cauzate nu de fictiunea sau realitatea prezentata, aici, cu o concluzie evidenta, ci de fictiunea din mintea noastra, cauza, precum si mediul tuturor informatiilor inselatoare. Si, deasemenea, trebuie adaugat, daca nu face parte din istoria noastra, sau din prezent, ce ar fi mai intelept de ales, luand si lipsa timpului in ecuatie, empatia sau indiferenta?

Ioana Nitu (n.1986) a absolvit Universitatea Nationala de Arte, Bucuresti, a fost assistant director la Pavilion Unicredit. Din septembrie 2009 a fost numita director executiv al Bucharest Biennale.

Silvia Vasilescu (n.1986) a absolvit Universitatea Nationala de Arte, Bucuresti, si in prezent este publication and educational manager la Pavilion Unicredit si Bucharest Biennale. A fost assistant curator laproiectul “Exploring the Return of Repression” si este project manager al proiectului educational Free Academy.

Imagine: Valerie Soe, video still from All Orientals are the Same, video, black/white, 1′ 30”, 1986. Courtesy of the artist