Între 5 şi 17 octombrie 2009 a avut loc în localitatea Salas din Asturias, Spania, cea de-a cincea bienală de sculptură în aer liber, intitulată La escultura en el norte.

1Din România a fost invitat să participe la bienală artistul plastic Maxim Dumitraş.  Ceilalţi artişti invitaţi au fost  Davide Orlando Dormino şi Marco Benagli din Italia, Jose Manuel Legazpi din Spania, Tiiu Kirsipuu din Estonia şi Kristaps Gulbis din Letonia.  Materialul de lucru a fost lemnul de castan. Lucrările, de mari dimensiuni, au fost realizate într-o piaţă publică din Salas, acolo unde vor rămâne expuse până la următoarea bienală.

bienala-de-sculptura-2009_mg_4216_mg_4296Concomitent cu bienala, au avut loc o serie de comunicări despre economie şi patrimoniu rural. În 15 octombrie,  Maxim Dumitraş şi Marin Mălaicu-Hondrari au prezentat Muzeul de Artă Comparată din Sîngeorz-Băi, apoi s-au purtat discuţii cu diverşi lideri politici sau culturali în încercarea de a promova cât mai eficient cele trei puncte de interes : Complexul Muzeal Judeţean Bistriţa-Năsăud, Casa de Cultură din Sîngeorz-Băi (în special Ansamblul Folcloric Păuniţa) şi Muzeul de Artă Comparată din Sîngeorz-Băi.