titleAmbasada Regala a Norvegiei la Bucuresti, impreuna cu UNAgaleria, spatiul expozitional al Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti, organizeaza, in perioada 8 octombrie – 7 noiembrie a.c., expozitia „Norwegianness”, in cadrul careia expun patru artisti norvegieni si romani: Nirmal Dhunsi, Nomzi Kumalo, Cristina David, Merethe Røstad.

Vernisajul expozitiei va avea loc joi, 8 octombrie, de la ora 18.00, la UNAgaleria, str. G-ral Budisteanu, nr. 10, Bucuresti. 

Cuvantul „norwegianness” ca atare nu exista in limba engleza, dar este emblematic pentru mesajul pe care expozitia doreste sa-l transmita – influenta pe care globalizarea o exercita asupra artei, dar si asupra propriei identitati.  

Artistii care expun lucrari au fiecare propria legatura cu Norvegia, fie ca s-au nascut, au studiat ori au imigrat in Norvegia. Prin mijloace de expresie plastica diferite – pictura, instalatii – cuvantul „norwegianness” capata sensuri diferite, fiind in acelasi timp un liant cultural, un exercitiu de comunicare si integrare culturala a patru viziuni artistice diferite.

dhunsiNirmal Dhunsi s-a nascut in India si locuieste in Norvegia de multi ani. In lucrarile sale pot aparea atat Krishna, cat si Mickey Mouse, atat o conserva de sardine, cat si animalele sacre indiene. Simboluri apartinand celor doua lumi sunt alaturate cu naturalete. Insusi artistul spune despre sine ca se simte si norvegian si indian.   

 

 

 


kumaloNomzi Kumalo s-a nascut si a studiat in Africa de Sud si in momentul de fata se afla in procesul de stabilire in Norvegia. In lucrarile sale, gasim expresivitatea culorilor tari, dar intr-un limbaj care poate fi definit drept vestic. Ingredientul african este artista insasi; ea singura este leitmotivul propriilor lucrari.

 

 

 


davidCristina David s-a nascut si traieste in Romania, dar a studiat in Norvegia. Proiectele sale adeseori au ca tema zona de confluenta dintre Est si Vest. Adeseori lucrarile sale au ca idee centrala glorificarea valorilor si oportunitatilor occidentale, vazute ca o parte a vartejului de vise. 

 

 

 


rostadMerete Røstad s-a nascut in Norvegia si locuieste in Berlin. Lucreaza cu strategii relationale, adica implicarea publicului in proiecte si conferirea, in acest mod, a unei anumite importante, la un nivel accesibil.

 

 

Expozitia este realizata cu sprijinul: Nils Aas KunstverkstedInderøy KommuneNord-Trøndelag FylkeskommuneNorsk Kulturråd (Arts Council Norway)Akzo NobelInternational Paint

Raluca Ionescu

UNAgaleria
10 G-ral Budisteanu
http://unagaleria.blogspot.com/