afis_strad_art_mic4 – 10 octombrie 2009

În faţa Gării de Est din Timişoara (Etapa a III a)

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara în cadrul conceptului „TIMIŞOARA – OPEN ART CITY / TIMIŞOARA – ORAŞ DESCHIS AL ARTELOR”

Proiectul Fabric Mobile Art propune artiştilor români şi europeni să participe la un proiect de dezvoltare a unei comunităţi creative în cartierul Fabric din Timişoara. O zonă situată la periferia centrului oraşului, cu un puternic trecut istoric, industrial şi multicultural dar  o zonă defavorizată.
Proiectul si-a propus să promoveze, prin intermediul tinerilor creatori,  arta contemporană în acest tip de spaţiu şi să ofere locuitorilor din cartierul Fabric şansa de a participa gratuit la evenimente culturale interdisciplinare din domeniul artei contemporane.

Stradart 2009 a avut până în prezent două etape în perioada iunie – iulie 2009 având ca invitaţi artişti din România şi din Franţa , selectionaţi în urma unui concurs de proiecte şi care au beneficiat de o rezidenţă de o săptămână la Timişoara timp în care au realizat proiectele şi au coordonat ateliere interactive cu publicul în Piaţa Traian din Timişoara. Rezultatul atelierelor a fost expus într-o Galerie mobilă , un autobuz vechi,  pus la dispoziţie cu amabilitate de Regia Autonomă de Transport Timişoara.

A treia etapă a Stradart 2009 va avea loc în perioada 04 – 10 octombrie 2009 şi se va desfăşura în faţa Gării de Est din Timişoara. Cu această ocazie sunt invitaţi în rezidenţă la Timişoara artiştii : Sophie JOCZ (Polonia) (Cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti)şi colectivul de artişi Ap.3 (România, Timişoara). 


Sophie JOCZ(Polonia)

Titlu proiect : Vehicul Cosmic

Proiectul constă într-o muncă interactivă cu copiii şi / sau adulţii în jurul inventării unui spaţiu virtual. Ateliere vor fi pretextul pentru a crea o dimensiune virtuală adică participanţii vor crea un mesaj care va fi trimis virtual în spaţiul cosmic.După crearea mesajului vor trebui să deseneze scurte scenarii (storyboard) şi să – şi exprime ideile într-un scurt material video. Mesajul final va fi realizat împreună cu artista care va asocia unele elemente ale scenariilor făcute de public cu secvenţe din filme SF, din filme vechi şi din documentare despre spaţiu. Filmuleţele realizate astfel vor fi proiectate la finalul proiectului. Astfel autobuzul va fi transformat cu ajutorul acestor filmuleţe dar şi al unor mici elemente de iluminat într-un vehicul spaţial.

 

Colectivul Ap.3 (România, Timişoara).

AKIRA, Laura MANEA, Vlad OATU

Titlu proiect : Copenhaga Airlines

Titlul proiectului defineşte la modul general conţinutul său. Este vorba de o companie aeriană fictivă care face legătura între Gara de Est din Timişoara şi capitala Danemarcei. Este un proiect inspirat de împrejurimi, de gară şi de posibilităţile ei. Artiştii propun lărgirea posibilităţilor călătoriilor cu trenul şi autocarul transformând un autobuz într-o aeronavă internaţională.

În contextul Gării de Est, punct de plecare şi de sosire pentru trenuri şi autocare este binevenit un mini aeroport cu un autobuz-avion cu destinaţia Copenhaga. De ce Copenhaga ? Pentru că sună încă destul de exotic şi de atractiv pentru o călătorie internaţională. 

Cu ajutorul unor elemente materiale variate şi al publicului, în final, autobuzul vechi va fi transformat într-un obiect dinamic, mai dinamic chiar decât atunci când era funcţional.

Proiect interactiv pentru copii şi adulţi.

 

PROGRAMUL celei de-a treia etape Stradart 09, Fabric Mobile Art este următorul :

 

LOCUL DE DESFĂŞURARE

În faţa Gării de Est din Timişoara

DUMINICĂ 4 OCTOMBRIE

19.30

DESCHIDEREA EVENIMENTULUI

Proiecţia filmului documentar “Fair Play Day”,film realizat în cadrul etapei a II – a a Stradart 09 cu ocazia meciului tradiţional dintre căsătoriţii şi necăsătoriţii din cartierul Fabric

Zilele cartierului Fabric au coincis cu a doua etapă a festivalului FabricMobileArt.

De rezidentele oferite în cadrul Stradart 09, s-a bucurat şi un grup de patru tineri realizatori din Bucureşti şi Timişoara, care au filmat un documentar despre aceste evenimente.
Documentarul “Fair Play Day” este mai mult un experiment cinematografic, filmat în 8 zile, în cartierul Fabric din Timişoara.
Meciul de fotbal dintre căsătoriţii şi necăsătoriţii din cartier e o tradiţie care se desfăşoară de 74 ani, fără întrerupere. “ Fabricanţii “ ţin mult la tradiţie şi mai ales la cartier şi consideră că “Aici e America” şi că “Din Fabric răsare soarele”.

“Considerăm că această tradiţie – eveniment se apropie ca scop de manifestul proiectului Fabric: arta şi rolul ei în dialogul intercultural, contribuţia comunităţiilocale în actul de creaţie şi posibilitatea de a oferi produsului artistic propria identitate culturală specifică zonei.”

Echipa:

Irina ALEXIU, regie

Cristina BACIU, montaj sunet

Gabi HIRIT, imagine

Vlad CADAR, grafică

 

LUNI 5 OCTOMBRIE ŞI MARŢI 6 OCTOMBRIE

WORKSHOPURI PENTRU COPII ŞI ADULŢI coordonate de artiştii invitaţi

Orar : 11.00 – 14.00 ŞI 16.00 – 19.00

 

SÂMBĂTĂ  10 OCTOMBRIE

19.00

VERNISAJ

PREZENTAREA PROIECTELOR FINALE realizate de artişti împreună cu publicul

fabricmobileart.blogspot.com

 

PARTENERI PRINCIPALI : Primăria Municipiului Timişoara şi Societatea Germană pentru Cooperare Tehnică (GTZ)

COLABORATORI: Institutul Polonez din Bucureşti , Asociaţia Spacetrip, RATT, Consiliul Consultativ de Cartier Fabric, Universitatea de Vest, Timişoara

PARTENERI MEDIA: Zile şi Nopţi, Radio Kiss Fm, Timişoreni.ro

COORDONATORI  PROIECT : Vlad CADAR, Timişoara

                                                   CENTRUL CULTURAL FRANCEZ, Timişoara

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.