5103_0_1În Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia s-a deschis miercuri, 23 septembrie 2009, cea de-a noua expoziţie din seria “Young Romanian Art”, proiectul curatorial semnat de Mircea Nicolae, câştigătorul rezidenţei pe timpul Bienalei de Artă de la Veneţia.

Expoziţia se numeşte “Games and Toys”, fiind o expoziţie de grup, ce cuprinde lucrări de Alina Andrei, Simion Cernica, Cuzina şi Veda Popovici.
“În anul 2000 noi nu vom mai fi copii. Părinţii vor fi nişte oameni aproape bătrâni, copilăria un loc îndepărtat pe care îl poţi descoperi aproape intact într-o serie de diapozitive care nici măcar nu îţi aparţin. Profesorii, jucăriile, sporturile de performanţă sunt toate acolo, undeva în spatele tău, rămase în urmă.
Peliculele fotografice au înregistrat momentul, care acum e doar parţial accesibil. Uniformele, steagurile şi imaginea Conducătorului reflectă nu atât puterea de convingere a poveştii oficiale, cât candoarea unei copilării reale, pe care doar cei născuţi în România în anii ’80 sau mai înainte o pot simţi cu adevărat.
Poate că vom fi un fel de oameni mari, care în timpul liber se joacă de-a fotografia. Sau vom juca mai degrabă feste spiritului prăfuit al gesturilor-clişeu produse de oamenii din cluburile fotografice. Ne vom gândi iarăşi la spontaneitate şi vom râde cu dezinvoltură de alţii.
Sau vom fi nişte oameni mari care poartă ochelari. În lentile, mereu imagini nostalgice, pe jumătate mincinoase, care acoperă şi deformează prezentul” – astfel îşi descrie proiectul curatorial Mircea Nicolae.
“Young Romanian Art” reprezintă o parte din proiectul de rezidenţă al lui Mircea Nicolae, organizatorul şi curatorul celor 14 expoziţii găzduite de Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia în perioada iulie – octombrie 2009. Această serie de expoziţii, fiecare cu durata de o săptămână, urmăreşte promovarea artei tinere româneşti pe timpul actualei ediţii a Bienalei de Artă de la Veneţia.
Pentru detalii vizitaţi http://young-romanian-art.blogspot.com/.