ciac-poster-pentru-internetCentrul International pentru Arta Contemporana, Bucuresti

va invita marti 15 septembrie la ora 20:00 la vernisajul

Colectia “NU E DE VANZARE” /

“NOT FOR SALE” Collection

 Artisti: Dan ACOSTIOAEI, Andrea HAJTAJER, Dima OBOROC, Bogdan TEODORESCU, Mihai VERESTIUC si altii

 Curator: Catalin GHEORGHE

 15 – 21 septembrie 2009

Galeria THE ARK subsol – Calea Rahovei 196A, sector 5 Bucuresti

Program de vizitare Marti – Duminica 11:00 – 19:00. Luni inchis

 


„In contrast cu tendintele hegemonice de intelegere a artelor vizuale ca sector al industriilor creative, respectiv de abordare a artei ca practica de business si de marketing, expozitia propune o imersiune in sensurile critice, simbolice, afective si sociale ale continutului creativ. 

Vizand o critica a hiper-comercializarii artei, prin punerea in scena a tipurilor alternative de contravaloare pe care le poate avea lucrarea de arta (obiectul ca valoare estetica, mesajul ca valoare semiotica, functionalitatea ca valoare sociala si altele), expozitia se defragmenteaza intr-o serie de instalatii-si-interventii care se adreseaza, mai curand decat interpeleaza ideologic, ca diferente comunicative.

Caracterul eterogen al lucrarilor expuse indica „practici” diferite de intelegere a conceptualizarii si instrumentarii limbajului idiomatic al artei. Ca atare, fiecare lucrare din aceasta colectie subiectiva si deschisa poate fi considerata o interventie spatiala care creeaza scurt-circuite heterotopice. Spatiul se auto-expune ca naratiune, descriere, interpretare, respectiv ca experiment de atitudine.

Daca la nivelul unei negocieri de perspectiva am putea privi „arta” ca pe o economie creativa de tip non-profit, asadar nu ca o marfa de vanzare si nici ca un serviciu creativ de tip business-to-business, atunci am putea viziona si „colectia” ca mod de mediere a unei poetici cotidiene de rezistenta si emancipare fata de cotarea pe piata a mesajelor artistice.” Catalin Gheorghe


Expozitie realizata in cadrul proiectului CIACSPATIU EXPERIMENT derulat in parteneriat cu The Ark – Bursa Marfurilor si realizat cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural National.

 SPATIU EXPERIMENT consta in organizarea, lansarea si derularea unei suite de patru evenimente de arta vizuala care se desfasoara pe parcursul lunii septembrie prilejuind cate un vernisaj pe saptamana. La realizarea proiectului participa patru curatori care pornind de la un concept propriu propun o selectie de artisti activi in Romania. Suita de evenimente doreste sa prilejuiasca publicului nu doar o intalnire cu energii artistice si curatoriale proaspete ci si o explorare a unui nou spatiu de arta contemporana: Galeria The ARK.

SPATIU EXPERIMENT a demarat cu doar lasii mor fara sa se distreze.. / only cowards die without having fun.. (8-14.09.2009) curator Anca Mihulet, ce i-a invitat pe artistii Dragos Badita, Katja Lee Eliad, Delia Popa