De la 1 august 2009 va începe la Sîngeorz-Băi a doua ediţie a simpozionului internaţional de artă în peisaj ArtForest 2009. Reuşita primei ediţii a făcut ca artistul plastic Maxim Dumitraş, responsabilul de proiect, să continue ideea unui simpozion în care artiştii să intervină asupra peisajului, astfel de întreprinderi fiind încă rare la noi în ţară.
Artiştii invitaţi la această ediţie sunt: Ciprian Ariciu, Emil Cassian Dumitraş, Maxim Dumitraş, Nicolae Fleissig, Dorel Găină, Andor Komives , Cosmin Năsui, Iosif Stefan Tasi, Napoleon Tiron şi Cristian Tîrnovan.
Artistii vor beneficia de oferta naturala a locului,mai exact 2 ha de plantatie de mesteceni (arbusti),situate la o distanta de 2.4 km de centrul orasului, în locul numit Dealu Gîrciului . Artistii vor avea sarcina de a identifica un numitor comun intre vegetal,organic (lemn,lut,paie) si alte materiale de la obiecte ready- made, la elemente din registrul propriu de creatie.Rezultatul-forma hibrid-aflat la granita dintre vegetal si artificial se vrea incadrat intr-un ambient de dimensiuni estetice,intr-un discurs vizual coerent.Ineditul se profileaza atat in libertatea de expresie de care dispun artistii cat si in procesul deosebit de interesant pe care obiectul artistic rezultat il va parcurge in timp.Una din grijile esentiale va fi ca maniera de interventie sa nu fie una agresiva ci ,din contra,una ecologica.Pe intreaga durata a desfasurarii proiectului se va avea in vedere initierea in traditia specifica locului,cu dominantele spirituale majore si dialogul intercultural in plan artistico-social,modul in care artistii intuiesc perspectiva culturala a acestui loc,altoirea ca procedeu de imbinare naturala si incarcatura metaforica.
Proiectul este organizat de Muzeul de Artă Comparată din Sîngeorz-Băi, finanţat de AFCN ca urmare a unui concurs de proiecte. Parteneri de proiect sunt Complexul Muzeal Judeţean Bistriţa-Năsăud, Consiliul Local Sîngeorz-Băi şi Fundaţia de Artă Contemporană Maxim. Simpozionul se va încheia pe 20 august 2009.
Arta proaspata, organica
text Cosmin Nasui
foto Lucian Muntean
Dupa ce a construit la propriu primul si singurul Muzeu de Arta Comparata din Romania (www.macsb.ro), artistul Maxim Dumitras a inceput sa alcatuiasca o noua “institutie contemporana”, care va deveni in timp “Muzeul Land Art”. Editia de anul acesta se va desfasura in luna august. Vom reveni cu detalii legate de selectia artistilor si a proiectelor acestora.
De aceasta data provocarea lui Maxim Dumitras este de gasi formula de a muzeifica o arta in esenta efemera si perisabila. Cu siguranta tezaurizarea acestor “piese de land-art” va apela la cele mai inedite solutii artistice, ce vor extinde limitele stiute ale conceptului de muzeu. Dincolo de aceste limite, lucrarile artistilor sint organice in fibre si proaspete in exprimare, cum numai natura lor le mai poate concura.
Cu o geografie spectaculoasa, intinzandu-se pe 2 hectare de teren impadurit cu mesteceni tineri, locul a inceput sa adune artisti si sa se transforme nu doar intr-o curiozitate estetica ci si intr-una turistica.
In anul 2008, artistii: Monica Morariu, Raluca Ungureanu, Ernest Budes, Nicolae Flessing, Vasile Rata, Leonard Rachita, Emil Dumitras, Adela Bonat, Bianca Boeroiu, Mihai Tudor si Maxim Dumitras au inceput “interventiile in peisaj”, ce se vor derula pe durata mai multor ani, pentru a realiza cele mai intersante forme de “arta vie”. Fiecare artist si-a ales un sector de padure sau un palc de copaci ce sunt dirijati intr-o orchestra de idei cu seva si fosnete de frunze.
Recent Comments