Luni 6 iulie 2009, la ora 16.00 se va deschide prima expozitie din seria Young Romanian Art, ce are loc in Noua Galerie a ICR Venetia. Expozitia se numeste ‘after 20 years’, fiind o expozitie colectiva, ce cuprinde lucrari de Michele Bressan, Suzana Dan, Nicoleta Esinencu, Vlad Nanca, Mircea Nicolae.

Nationalism – comunismul romanesc a generat o productie de imagini, gesturi colective si constructii mentale. Devenind clisee prin folosirea repetata, aceste seturi de semne sunt vulnerabile astazi in fata unei priviri critice.

Dupa douazeci de ani de la Revolutia din Decembrie 1989, imaginile conducatorilor comunisti, dar si discursul lor despre natiune si societate sunt inca actuale, constituind stratul cel mai relevant pentru orice istorie recenta.

Printr-o serie de mici interventii, fie la nivelul imaginilor sau al gesturilor, artistii expusi readuc in discutie mostenirea vizuala si istorica a acestui tip de discurs, tratandu-l de multe ori cu ironie, sau cu umor.

Young Romanian Art este proiectul de rezidenta al lui Mircea Nicolae, organizatorul si curatorul celor 14 expozitii din perioada iulie – octombrie 2009. Aceasta serie de expozitii cu durata de o saptamana urmareste promovarea artei tinere romanesti in timpul Bienalei de Arta de la Venetia 2009.