Despicarea firului in arta
Cunosc oameni cu firi sensibile care colectioneaza suvite din parul iubitelor, si le pastreaza in filele paginilor de jurnal. Gestul e probabil corespondentul vizibil al acelui coltisor de inima ce pastreaza in tic-tac-ul sistolei si al diastolei, amintirea iubirii. Sau poate nevoia imaginatiei este de a se agata uneori de ceva atat de real, ca un fir de par.
Codruta Farcas foloseste parul ca materie prima a pentru arta sa. Pe de-o parte ea asigura contributia estetica si artistica la crearea, completarea ori alcatuirea unor personalitati. Formele si culorile pe care le poate primi o lucrare de hairstyling fac parte de cele mai multe ori dintr-o tendinta. Cateva precum “World Fusion”, “Pop Couture”, Factory Lyrics” sint prezente in expozitia “Hair as Art” prin remarcabile executii.
O lucrare de hairstyling circula in lume odata cu persoana care a comandat-o. De fiecare data, o parte din par pleaca, impreuna cu proprietarul, iar alta ramane in urma. Asa se face ca lucrarile Codrutei ajung mai peste tot, unele chiar prin mediile apropiate tie. Esti mereu in apropierea unei astfel de lucrari, cu siguranta mai ales cand intalnesti o femeie frumoasa, poate o fata interesanta ori cand vezi la televizor un personaj ceva mai important.
Parul ramas in urma taierii este mai mult decat o culoare, ori un material, este parte organica ce ascunde in fibra sa chiar ADN-ul persoanei; este parul ridicat dimineta din perna, parul mangaiat, pieptanat ori incarcat de saruturi. Codruta Farcas reconstruieste imagini si obiecte din parul taiat. Lucrarile rezultate reconstituie intr-un fel sau altul imaginea persoanei in absenta ei. O palarie, o pereche de pantofi, un bust de manechin, etc, sunt forme construite din par, intr-o impletitura ca cuib de randunica. Miza recunoscuta a Codrutei este de a intelege hairstyling-ul ca arta, cu acelasi statut ca oricare din artele vizuale.
“Hair as Art” – Codruta Farcas
arte.com.ro
Articol aparut in Observator Cultural Numarul 480 din 25.06.2009
Recent Comments