the-weapon

Andrei Gamart face parte din categoria ciudata si periculoasa a pictorilor-poeti. Si parca pentru a apropia si mai mult cele doua arte, Andrei picteaza cu cerneluri tipografice. Mai mult decat atat, el foloseste pictura ori grafica sa ca ilustratie a scrierilor sale.
Pentru ca foloseste aceasta tehnica a cernelurilor tipografice Andrei Gamart vorbeste despre pictura sa, ca despre grafica. Lucrand fara ajutorul pensulelor, Andrei amesteca si modeleaza culoarea direct cu mana. Efectul obtinut este de impastare a suprafetelor, saturate de culoare ce au o masa cu luciu sticlos. In aceasta masa de culoare el deseneaza zgarind suprafetele pana cand ajunge la albul pur al suportului de hartie. Desenele sale sunt minutioase cu o linie de filigram si stralucitoare ca filamentul unui bec aprins. Negrul este o prezenta importanta a compozitiilor sale. Nu intamplator expozitia porta numele de “Omul care merge prin umbra”. Atmosfera crepusculara ii convine picturii lui Gamart pentru ca in ea sta mereu sta mereu la panda cineva, dupa tulpina unui copac, dupa un gard, ori dupa un lan de grau.
Seria intitulata “Masura aproapelui” este o ilustratie a scrierilor sale. Aproape monocroma cu putine interventii de ocru sau de rosu, aceasta serie o continua pe cea intitulata “Kosmographia”.
Elemente imaginarului sau vizual prezente insitent ca laitmotive sint scara, inima, ori stelele cazatoare.
Privind dintr-o parte intr-alta, intr-o lucrare de-a lui Andrei Galmart, treci prin mai multe anotimpuri. Norii cerului capata forma unor chipuri triste, iar umbrele lor sunt ca niste radacini intinse in pamant. Iar asfel de metamorfoze sint mai pe tot locul. Cu pesti ce innoata in vazduh, cu drumuri ce se pierd in infinit prin campii intinse, prin valurile batute de vint ale coroanelor copacilor un iubit alaturi de iubita sa vislesc intr-o barca. In planurile indepartate ale lumilor sale pictate poti descoperi mereu alte povestioare ca intr-un tablou de Bruegel ori de Bosch.
Cu un bogat spirit narativ si poetic graficianul editurii Humanitas este la prima expozitie personala in Romania dupa o bogata activitate artistica in Republica Moldova.

Andrei Galmart, “Omul care merge prin umbra”
Galeria Montage, 22 ianuarie – 8 februarie 2009