Universitatea Nationala de Arte Bucuresti
va invita la o serie de prelegeri despre
Curatoriatul de arta contemporana
20 – 21 mai 2008, orele 17.00 la UNAGaleria, Sala de master
Str. Budisteanu, nr. 10
Marti – 20 mai 2008, orele 17.00
Invitata MARIA RUS BOJAN – Introducere in practicile curatoriale contemporane
Prezentarea va fi urmata de o proiectie de imagini si o selectie video.
MARIA RUS BOJAN
este critic de arta si curator de origine romana, director al Project Foundation Amsterdam. Este curatorul expozitiei Locked In, Casino Luxembourg, Forum d’art contemporain (18 Aprilie- 28 Iunie 2008) si al expozitiilor Ready Media ? prezentate in ianuarie 2007 la Institutul Olandez de Arta Media, Amsterdam si octombrie 2007 la Muzeul de Arta Contemporana din Belgrad. A fost initiatorul seriei de expozitii si a simpozionului Art in the new field of visibility, co-autor al programului Value Friction din cadrul Festivalului de Video Impakt Utrecht si co-producator al programului Bucharest Hotspot din cadrul Festivalului International de Film Rotterdam. In noiembrie 2008 va inaugura programul noii galerii de arta contemporana INFRARED din Beijing, China cu expozitia: Camouflage.
Miercuri, 21 mai 2008, orele 17.00
Invitata OANA TANASE –
Prezentare proiecte recente si discutii
OANA TANASE este critic de arta si curator. Membru fondator si presedinte al Asociatiei Artistice deINTERESE si curator al Galeriei deINTERESE (2002 – 2003), unde a promovat noua generatie de artisti tineri.
Curator independent a peste 30 de expozitii in Romania.
Redactor colaborator al Radio Romania pentru programele pe teme de arta si arhitectura.
Din noiembrie 2006 se alatura echipei curatoriale a MNAC Bucuresti.
Expozitii recente: octombrie 2007 – On Volatility. Pilvi Takala & Elmas Deniz, Galeria Noua Bucuresti; iunie ? ictombrie 2007, Stefan Constantinescu. Thanks for A Wonderful, Ordinary Day, MNAC Bucuresti; 2006, co-curator al Bienalei Internationale a Tinerilor Artisti editia a 2-a ? AWOL. Absent without Leave (impreuna cu Simona Nastac, Branko Franceschi, Irina Grabovan, Jenny Brownrigg); iulie 2006, Reflecting Space, Rael Artel Non-Profit Project Space, Parnu, Estonia; mai 2006 Muzeul de Arta Contemporana Leipzig, Archit-Action! (impreuna cu Barbara Steiner).
Dedicate in primul rand studentilor (cu prioritate celor de la departamentul de Istoria si Teoria Artei), dar nu numai, aceasta serie de prezentari isi propune sa familiarizeze / sa informeze cu privire la ultimele directii si tendinte in curatoriatul de arta contemporana, sa lamureasca cum este perceputa aceasta profesie in Romania si international, ce calitati / abilitati sunt necesare sau pot fi cultivate pentru a profesa in acest domeniu, ce cursuri de pregatire sau master sunt accesibile pentru aceasta specializare.
Experienta profesionala a invitatilor este o buna ocazie pentru a va documenta despre cele mai recente expozitii romanesti si internationale, de a vedea diverse abordari curatoriale, de a discuta si pune intrebari.
Va asteptam cu drag!
Proiect finantat de Administratia Fondului Cultural National
Recent Comments