IRCCU Venetia si Institutul Cultural Roman au placerea sa va invite la expozitia Mitologii temporare, care va avea loc in perioada 21 februarie – 1 martie 2008, la Galeria ARIPA din Torino.

Vernisaj: joi, 21 februarie 2008, orele 18:00.

Galleria Aripa
via Pollenzo, nr. 9-B,
10141, Torino,
Italia.

Program: marti – duminica 10:00 – 12:30 ; 15:00 – 19:00.

Mitologii temporare (proiect despre limită)

Anunturi inopinate, retete know how to kill, oameni biodegradabili, cupluri otravite, gringos sinucigasi, utopia unei lumi pierdute, Paradise lost…


Grupul de tineri artisti romani prezenti in acest proiect reprezinta doua paliere foarte bine conturate din arta contemporana romaneasca tanara, care descriu cu precizie tendintele aparute dupa anul 2000 : pictura figurativa si New Media.

Alexandru Radvan, Ciprian Paleologu, Cosmin Moldovan, Mihail Cosuletu, Raluca Ionescu si Simona Vilau sunt sase artisti tineri, activi pe scena artistica nationala si internationala.

Desi fiecare are un profil artistic independent, firul care ii leaga este unul de natura conceptuala. Astfel, ei frizeaza o „limita”, cuvant interpretat polisemantic, in acest caz.

Fie de ordin estetic, fie de ordin principial, limita pe care fiecare si-o impune sau incearca sa o depaşeasca ii asigura un teritoriu privat, in care artistul-proprietar construieste sau deconstruieste imagini, teorii, sisteme de valori.

Fiecare teritoriu privat isi are propria sa poveste, mitizata prin coerenta si anduranta artistului. Temporaritatea mitologiilor „private” este una strict ontologica si tine de relativismul existentei fizice a acestora.

Daca la Ciprian Paleologu si Mihail Cosuletu este vorba despre cate un proiect personal, eminamente uman, structurat pe o perioada lunga de timp si strict autoreferential (The Human Project- Ciprian Paleologu si Pistol Resistance – Mihail Cosuletu), in cazul lui Alexandru Radvan autoreferentialitatea este transferata unor personaje mitologice din arealul mediteranean, care semnaleaza contradictiile si revoltele unor caractere cu o misiune stricta, fatalista.

Simona Vilau „imprumuta” personaje din imaginarul european pe care le aduce in contemporaneitate si le insceneaza finaluri neasteptate – seria Natural Born Thrillers.

Raluca Ionescu, in seria „Moarte la Venetia” cauta, cu ajutorul aparatului de fotografiat limita reală a existentei umane (moartea, simbolizata prin anunturi funebre) si posibilitatile de degradare ale acesteia.

Cosmin Moldovan creează zeitati contemporane , brand-uri ale epocii digitale, dominate de tehnologie şi cu expresii impasibile – How to kill a Romanian artist in 3 easy steps. (Simona Vilău, curator)