HT003 GALLERY VA INVITA MARTI, 13 MARTIE 2007, ORELE 18.00 LA VERNISAJUL EXPOZITIEI “LAMENTATII (3)”, CU ARTISTII: ANDREI CIUBOTARU, CIPRIAN PALEOLOGU, BOGDAN VLADUTA.

Adresa: Str. Hanul cu tei, Nr.22, sector 3, Bucuresti.
(Luni – vineri: 11 – 18; sambata: 10 – 15)
Contact: +0740 032 142; [email protected]

Lamentatii (3): Trei tineri artisti, cunoscuti deja pe scena noastra, implicati in sistemul institutional – ca profesori la Universitatea Nationala de Arta Bucuresti – comenteaza indirect, relatia lor cu institutia scolii, cu institutiile in general. Ironia si autoironia sunt mijloace prezente in proiectele lor. Critica voalata, se poate ghici; fiecare porneste de a propria experienta. De pilda, in universitate, la academie, esti inconjurat de personaje (marunte) – oameni preocupati de infatisarea lor, cu barbi si frizuri taiate variat (Paleologu); te poti simti “descoperit”, ca tanar profesor, pozitia de titular fiind relativa in relatia cu magnetismul sefului (Vladuta); ori te trezesti alergand, ca si ceilalti, intr-o cursa pentru grade universitare (Ciubotaru), utila, pe langa alte relatii, in cariera. Scoala de arta este o parte a structurii care asigura functionarea domeniului artistic, si a fost mereu subiect de discutii, legate de orientare, metode, sistem de admitere, promovarea tinerilor, etc. Ea trece astazi, in tranzitia spre integrarea europeana, prin transformari radicale, astfel ca vechea dilema “traditionalism vs modernitate” a devenit caduca, fata de noile exigente. Si totusi, vechile probleme nu si-au gasit, inca, solutia. Unii doresc “o scoala romaneasca”, cu tot sistemul de relatii si coruptie implicat- care s-a perpetuat pana azi – in locul uneia internationale. Subiectul e de maxima actualitate.
Cei trei nu propun o critica a sistemului, actiunea lor e mai mult spontana – “o perspectiva contemplativa”, “o interogatie conceptuala”, lasandu-ne pe noi sa tragem o concluzie.
“Lamentatia, este termenul “axiomatic”, aflat intre virgule”, spune Ciprian Paleologu, “intre o insiruire de substantive ce va provoaca, sa o subliniati si sa o priviti cu intelegere, satisfactie, admiratie, ingaduinta, compasiune, scarba, umilinta, agresivitate, nemultumire, etc. Dar niciodata cu indiferenta!”

HT003 GALLERY EXPUNE ARTA CONTEMPORANA PENTRU EDUCATIA PUBLICULUI.