Miercuri, 13 decembrie 2006, ora 18:30 Studio Protokoll, va in invita la vernisajul expozitiei JUCARII PENTRU COPII, un proiect realizat de ION GRIGORESCU si MIRCEA CANTOR.

Proiectul are doua intentii principale. Mai intii, sa chestioneze pozitia (rezistenta sau nonrezistenta) artistilor si a producatorilor culturali fata de logica marfii si a pietii. Apoi, ca un al doilea punct, sa verifice rezistenta actului creator in fata celor care nu vorbesc inca limba culturalismului steril, in cazul de fata, copiii.

ION GRIGORESCU si MIRCEA CANTOR vor imparti gratis, la Studio Protokoll, unele din lucrarile lor vechi si altele noi, realizate anume pentru acest proiect. Valoarea lucrarilor variaza intre zero si sume considerabile pe piata artistica. Dar asta n-are importanta, de vreme ce nimic nu se cumpara, totul e daruit, totul se primeste in dar. In epoca „Craciunului Coca-Cola”, nu e cu totul inutil sa revenim la logica darului. Gestul tandemului Grigorescu-Cantor deschide inspre un spatiu in care se refracta, bruindu-se reciproc, logica unei „economii” a darului si mecanismele pietei, de luat in calcul atit pe fundalul a ceea ce a ajuns sa insemne piata artistica astazi, cit si pe acela al capitalismului pur si simplu, care transforma excedentul consumului ritual („Craciunul”) in cheltuire celebrindu-se numai pe ea insasi, cu atit mai exacerbata si mai pernicioasa cu cit santajul ei apeleaza de fiecare data la ?cei dragi?, la „copii”.

Ion Grigorescu s-a nascut in 1945, traieste la Bucuresti. Este unul dintre artistii cei mai reprezentativi ai artei conceptuale din Romania. A participat la numeroase expozitii, printre care: 2006 – Am Boden, Salzburger Kunstverein; Grey Zones, Galerie für Zeitgenössische Kunst Leipzig; Autopoesis – Slovak National Gallery Bratislava; 2005 – The IX Baltic Triennial of International Art – Contemporary Art Center Vilnius; Paradoxos: Incorporar a Cidade – Romanian Artists – Fundação Calouste Gulbenkian, Lisbon; 2003 – In den Schluchten des Balkan, Fridericianum Kassel; Periferic 6- Prophetic Corners, Iasi; 2001 – Double Life, Generali Foundation, Vienna; 1998 – Body and the East, Moderna Galerija, Ljublijana; 1997 – Bienala de la Venetia; 1994 — Bienala de la Sao Paolo

Mircea Cantor s-a nascut in 1977, traieste si lucreaza la Paris si Cluj. Este artist si co-editor al revistei Version. Expozitii personale recente: The title is the last thing, Philadelphia Museum of Art, USA, Burn to be Burnt, GAMeC, Galleria d Arte Moderna e Contemporanea di Bergamo, Italy, The landscape is changing, proiec?ie la Tel Aviv Museum of Art, Israel; 2005 Dvir Gallery, Tel Aviv, Israel, Deeparture, Galerie Yvon Lambert, New York. Studioul Protokoll a fost conceput in anul 1999 (in Cluj) de catre studenti si artisti tineri pentru a promova arta contemporana ca discurs critic. Din 2006 proiectele sint elaborate in parteneriat cu revista IDEA arta + societate, Cluj.

Curator: Attila Tordai-S.

Proiectul este sustinut de tipografia IDEA design & print si editura Koinonia, Cluj
Expozitia este deschisa in perioada 13 decembrie -14 ianuarie 2007, luni-vineri intre orele 10:00-17:00

adresa: RO-Cluj 400117, str. Dorobantilor 12 tel: + 40 264 594 634, fax: + 40 0264 431 603, [email protected]