Traditional termenul de otaku se identifica cu benzile desenate japoneze (manga) si animatiile japoneze (anime) in stransa legatura cu celelalte forme de cultura populara contemporana precum jocurile video, muzica, filmul, moda si literatura.
Pe 30 septembrie la Brasov si 7/8 octombrie la Bucuresti tinerii romani, artisti sau nu sunt invitati sa participe la primul Festival Otaku. Va fi lansata astfel platforma culturala Otaku Romania. Ea isi propune sa promoveze artisti romani de banda desenata / ilustratii / animatie / modelare 3D / moda / VJ’s… oamenii influentati de cultura Otaku, cultura al carui contemporan inca nu a pus limitele dezvoltarii. In cadrul acestei conventii va fi dezbatut si incurajat fenomenul Otaku in Romania, prin discutii pe tema culturii contemporane nipone, multimedia, documentare, filme de animatie. Vor fi puse la dispozitia publicului materiale informative. Participantii vor putea interactiona direct cu artistii, totul avand un caracter deschis, discutiile si socializarea fiind incurajate.
Ideea festivalului nu este noua. Ea s-a conturat cumva la unul dintre cele mai recente evenimente in domeniu, in luna mai 2006 MANGA ANIME la Carturesti in Bucuresti. Un alt eveniment care s-a bucurat de un succes surprinzator pentru Romania… seria de intalniri nationale “Otaku Union” si “Anime Conference”, intalniri efectuate la Brasov organizate de manga.ro. Incurajarea spre un Otaku romanesc a venit si de la Masao Maruyama directorul studiourilor japoneze de animatie MadHouse care a vizitat in primavara 2006 Romania. Echipa manga.ro a fost prima care a promvat prin diferite forme de media materiale otaku (benzi desenate, animatie, muzica, articole, interviuri etc) in Romania, asta inca din 2002. Director al festivalului este Bogdan Gorganeanu. Promotor al culturii Otaku prin manga.ro. Alaturi de el organizatori: Stefan Tiron (curatorul festivalului), Zile si Nopti (cea mai importanta revista de timp liber care a sustinut otaku), Rage.ro, Tralala Events, Veronica Solomon (art director), Dan-Valentin Comsa (texte, prezentari), Dan Cimpoes (traduceri, PR), Marius Cogean (foto-video).
Mai multe detalii pe www.otakufestival.com.