City Sharing / Redefinind Orasul

O investigare transculturala si multidisciplinara a comunitatilor si spatiilor publice

Simpozion

sambata, 20.05.2006 10:00 -18:00

duminica, 21.05.2006 10:00 -13:00

Bucuresti Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”

Str. Academiei, nr. 18 -20, SALA FRESCELOR

www.citysharing.ch

O cooperare elvetiano-romana organizata de:

PROJEKT ART+, Zurich

Centrul International pentru Art Contemporana – CIAC, Bucuresti

Galeria Noua, Bucuresti

Universitatea de Arhitectura si Urbanism / University of Architecture and Urbanism “Ion Mincu” Bucuresti

Simpozionul este organizat sub patronajul Ambasadei Elvetiei la Bucuresti si este finantat de Swiss Federal Department of Foreign Affairs, Cultural Foreign Policy Center.

Sponsori: ABB SRL, SGS Romania SA, Holcim Romania SA, Nestle Romania SRL, Swiss International Air Lines, Restaurant Mica Elvetie


argument:
Orasul contemporan trebuie sa faca fata unui fenomen acut cu implicatii profunde si anume fragmentarea structurii sociale si a spatiului urban. De aceea, una dintre provocarile majore ale timpului nostru este managementul diferentelor si diversitatii. Proportia in care o comunitate accepta diferentele si diversitatea si momentul in care se instaleaza asimilarea sau excluderea sunt componente ale unui proces complex. Factorii culturali, sociali, politici si economici care sunt relevanti pentru un asemenea proces sunt la fel de diversi ca si actorii implicati in acest joc intre toleranta, integrare, asimilare sau excludere. Acest proces dinamic este negociat zilnic in spatiul public cat si in cel privat.

In orase problema diferentei si diversitatii, includerii sau excluderii devine vizibila si palpabila ca metafora reala. Dar in acelasi timp structurile urbane sunt parte din acest proces care regleaza si organizeaza interactiunea dintre diferitele comunitati bazate pe legaturi sociale, etice, culturale, politice si economice si indivizi. Structurile urbane creeaza spatii diferite si faciliteaza sau impiedica interactiunile dintre ele. Ele ofera posibilitatea intalnirii, dar si a demarcarii de celalalt si a excluderii lui. Pe de o parte, trebuie sa ne intrebam in ce masura planificarea urbana ia in considerare comunitati specifice; pe de alta parte trebuie sa investigam ce anume strategii sunt dezvoltate de catre comunitati pentru a-si apropria structurile urbane date.

Simpozionul propune sa o scanare a aspectelor specifice culturii urbane elvetiene si romanesti, prezentate de experti in domeniul arhitecturii, stiintei, politicii si a artelor vizuale. Prezentarile se vor concentra asupra diferitelor aspecte ale comunicarii vizuale in spatiul public. Dincolo de investigarea strategiile vizuale folosite de profesionisti pentru a se adresa publicului din spatiul public simpozionul porpune analizarea modalitatile prin care diferite comunitati devin vizibila in spatiul public. Perspectivele teoretice prezentate in timpul simpozionului provin atat din discipline diverse, cat si din zona institutionala. Initiativele individuale sunt considerate a fi la fel de importante ca si proiectele municipalitatii si discursurile teoretice. Aceasta varietate de abordari nu va lansa doar o reflectie multi-disciplinara asupra vizualitatii si vietii urbane, dar va lua in considerare potentialul proceselor participative, incurajand cetatenii si comunitatile sa ia parte in mod activ in modelarea spatiului public.

Participanti:
Matei Bejenaru – artist si curator, presedinte al Asociatiei Vector, initiator al proiectului de regenerare urbana cARTier, Iasi.

Andre Bideau – teoretician si critic de arhitectura, lector la Universitatea de Arhitectura din Vaduz, Lichtenstein.

Elisabeth Blum – arhitect si teoretician, cercetator si publicist in domeniul dezvoltarii urbane si al spatiului public.

Irina Cios – curator, director al Centrului International de Arta Bucuresti

Calin Dan – artist si teoretician, director a Fundatiei Hand Milked Visions, Amsterdam

Erik Dettwiler – artist, membru al Institutului Elvetian din Roma, lector la Scoala de Arte si Media Design F+F, Zurich.

Barbara Emmenegger – sociolog, lector la Universitatea pentru Cercetari Sociale din Lucerna (pana la sfarsitul anului 2005 a activat ca Project Manager la Departamentul pentru Dezvoltare Urbana al orasului Zurich).

Augustin Ioan – arhitect si teoretician, conferentiar la Universitatea de Arhitectura “Ion Mincu”, Bucuresti

Heidi Kaspar – geograf, asistent-cercetator in Departamentul de Geografie, Universitatea din Zurich (a lucrat in proiectul de cercetare “Design, management si apropriere durabila a parcurilor publice urbane”).

Iosif Kiraly – artist, profesor la Universitatea de Arte, Bucuresti

Vera Marin – arhitect, presedinte al Asociatiei pentru Tranzitie Urbana, Bucuresti

Dominique Oehler – istoric, co-director a initiativei civile “Stadt-Labor” in Zurich.

Serban Sturdza – arhitect, profesor, presedinte al Odrinului Arhitectilor din Romania

Susann Wintsch – curator si istoric de arta, scriitor si editor in domeniul artei contemporane, cercetator si manager de proiecte legate de arta in spatiul public.

Informatii suplimentare:

Centrul International pentru Arta Contemporana

Bd. Mircea Voda nr. 5, sector 3
RO – 030661 Bucuresti

T/F +4021 322 8159, + 4021 322 9005
[email protected]