Peisaj minim garantat – sãrãcia extremã este o însiruire de fotografii plus un ceva care, încã de la o primã privire, pune în crizã, aduce în discutie, reclamã solutii. Cu alte cuvinte, nu este vorba de vreun demers estetic. În cazul de fatã imaginile, realizate de Cãtãlin Berescu, deopotrivã socante, patetice, documentare, reprezintã comunitãti de romi în contextul unei locuiri precare – mai putin cunoscute, rareori reflectate de mass-media, nicidecum acceptate de actorii politici ? cãpãtînd astfel conturul unor peisaje cel mai adesea nelinistitoare.

Dilemele apar de cele mai multe ori în jurul previzibilei întrebãri: Ce este de fãcut? ?Necesitatea interventiilor? si modalitãtile întrevãzute au mai generat si în alte rînduri comentarii pe marginea faptului deja împlinit. Criticii proiectelor de civilizare desfãsurate pînã acum, mai precis dupã 1990, au invocat ideea de segregare, necunoasterea adevãrurilor locale. Fie cã opereazã cu criterii etnice sau economice, stereotipurile pun presiune asupra oricãrei initiative politice menite sã aducã modificãri în geografia sãrãciei. Contextele de locuire aflate în atentia noastrã induc o atitudine distantã, cea pe care o folosim de cele mai multe ori. Realitatea se abstractizeazã se transformã în peisaj pur si simplu. Celãlalt, numindu-l Rom în cazul nostru, printr-un alt tip de periferizare devine Sãracul, dependent declarat de Venitul Minim Garantat. În orice caz, fotografiile ex-puse, rezultate ale unor incursiuni documentare desfãsurate în decursul unui an, sugereazã prudenta
necesarã oricãrei discutii pe tema locuirii precare a romilor.

În loc de concluzie, dacã imaginile nu vor reusi s-o contureze cumva, lucrul cel mai sigur este cã rãspunsurile la astfel de dileme nu pot cãpãta limpezime foarte usor, dupã cum si esteticul peisajelor evocate este un minim garantat.

Cosmin Manolache

Un proiect sub egida Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu si al Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, 2004-2005.

cercetare: Catalin Berescu, Mariana Celac, Oana Ciobanu, Simona Ilie, Cosmin Manolache

asistenti expozitie: Simona Birgaoanu, Vlad Comsa

Vernisajul va avea loc joi, 3 noiembrie 2005, ora 17.30. Muzeul Țăranului Român
Expozitia va fi deschisa pina la 1 decembrie si poate fi vizitata de marti pina duminica intre orele 10-18.