16 septembrie 2005

Artista plastica Suzana Fantanariu si compozitorul Liviu Danceanu vor fi primii beneficiari ai burselor “Constantin Brancusi” si “George Enescu” acordate de Institutul Cultural Roman. Valoarea burselor este de 1300 de euro lunar, timp de trei luni, interval in care artistii vor lucra in atelierul contractat de Romania la Cite Internationale des Arts din Paris.

Cele doua programe de burse initiate de ICR sunt destinate plasticienilor si muzicienilor romani cu rezultate remarcabile. Castigatorii au fost desemnati, la sfarsitul lunii august, dupa examinarea celor 146 de dosare depuse la ICR (114 – arte plastice, 32 – muzica). Componenta juriilor: acad. Stefan Niculescu, prof. univ. dr. Dan Buciu, Dumitru Avachian, Speranta Radulescu si Dan Lungu (muzica – bursa “George Enescu”); Radu Ionescu, Teodor Moraru, Mircea Dumitrescu, Lia Perjovschi, Eugen Ciocan, Ion Berendea si Panaite Chifu (arte plastice – bursa “Constantin Brancusi”).

Suzana Fantanariu (n. 1947), prof. univ. dr. la Facultatea de Arte – Universitatea de Vest, Timisoara, este detinatoarea a numeroase premii nationale si internationale, printre care Ordinul National “Pentru Merit” in grad de Cavaler pentru realizari artistice si promovarea culturii (2000), Premiul Uniunii Artistilor Plastici din Romania (1999), Premiul de excelenta la Bienala Internationala de gravura, Beijing, China (2003), Premiul I, Bienala Internationala de Arta contemporana a tarilor francofone, Paris 1992). Lucrarile sale sunt expuse in colectii importante, printre care Muzeul National de Arta, Bucuresti, Muzeul de Arta contemporana, Bucuresti, Muzeul de Arta Moderna, Rio de Janeiro, Muzeul de Arta contemporana, Serbia si Muntenegru.

Liviu Danceanu (n. 1954), profesor de compozitie, istoria muzicii si estetica muzicala la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, este autorul a peste 100 de opusuri, o parte dintre ele comenzi ale unor orchestre, ansambluri, festivaluri sau universitati din Europa si din Statele Unite. Este fondator, dirijor si conducator artistic al Atelierului de muzica contemporana ARCHAEUS, ansamblu cu care a participat la importante reuniuni, festivaluri si turnee internationale. Muzica sa a fost imprimata pe discuri LP, casete audio si pe CD (peste 20, in ipostaza de compozitor si interpret), editate in Romania, Olanda, Spania, Italia, Franta, Anglia si Germania. Detine mai multe premii de compozitie si interpretare muzicala: Premiul George Enescu al Academiei Romane – 1989; Premiul UCMR – 1988, 1990, 1994, 1998, 2001, 2004; Antidogma – Torino, 1994; Ordinul Meritul cultural – 2003, s.a.

In luna ianuarie 2006, ICR va demara urmatoarea etapa a concursului pentru bursele “Constantin Brancusi” si “George Enescu”. Castigatorii burselor pentru perioadele iulie-septembrie (muzica) si octombrie – decembrie (arte plastice) vor fi anuntati la inceputul lunii martie. In continuare, la sfarsitul lunii iunie a fiecarui an, vor fi anuntati castigatorii burselor
pentru anul urmator.


Biroul de Presa al ICR