Galeria Vector din Iasi, Cuza Voda 41, et.1
va invita vineri, 3 iunie 2005, intre orele 18-20, la deschiderea expozitiei

EXCERPT
a artistei Rozalinda Borcila (Tampa-Florida)
‘Excerpt’ se refera aici atat la prezentarea unor fragmente in expozitie, cat si la actul de extragere a unei entitati semnificante dintr-un ‘cadru’ initial (aparent dat sau de fundal), prin repozitionarea sa intr-un cadru diferit. Aceasta scindare creeaza o tensiune interna, care face posibile doua dezvoltari distincte. Cea dintai reveleaza natura de construct a cadrului initial, in timp ce cea de-a doua ofera interpretari noi ale imaginii extrase. Prin corelare, aceste doua miscari simultane genereaza un spatiu structurat dinamic in asa fel incat sa permita crearea unor noi potentialitati semnificante. Acest proces este manifestat in fiecare din cele trei lucrari expuse, desi acestea sunt ‘excerpte’ ale unor proiecte mai ample, considerabil diferite din punct de vedere tematic.

Compozitii in alb si negru prezinta patru dintr-o serie mai extinsa de imagini fotografice, extrase “ilicit” din arhivele militare ale Departamentului de Aparare ale SUA. Lectii de geografie este o proiectie video care extrage imagini dintr-o colectie de secvente realizate in 18 aeroporturi diferite. Common_places prezinta, in schimb, in cadrul spatiului expozitional, o arhiva itineranta dedicata creatiei colective sau de grup, realizata ea insasi prin colaborarea unui grup de artisti. Vizitatorii sunt invitatati , la randul lor, sa colaboreze, rasfoind, sporind si utilizind materialul prezentat.

Rozalinda Borcila s-a nascut la Cluj si a studiat artele vizuale in Statele Unite. Din 1999, este profesor asistent la University of South Florida, departamentul Visual & Performing Arts.In 2004 a participat in proiectul “Common_Places” , o arhiva itineranta de cultura radicala colectiva si a expus proiectele ei video la International Festival of New Film and New Media Split, Croatia si Biennale of Electronic Arts Perth, Australia.

Sambata, 4 iunie 2005, ora 15, artista va sustine la Galeria Vector un workshop pe tema “Interventie si performance”

Informatii suplimentare pot fi gasite la

www.borcila.tk
www.commonplacesproject.org

Proiectele Galeriei Vector sunt realizate cu sprijinul Programului Cultural Elvetian in Romania – Pro Helvetia SDC