Vineri 28 ianuarie si sambata 29 ianuarie 2005 vor avea loc doua expozitii de o zi ale artistilor Liliana Basarab si Vlad Nanca. Liliana si Vlad vor expune in doua galerii de apartament din Bucuresti, 2020 si Sex Trade Gallery.

Galeria de apartament e un nou concept, rezultat din situatia dificila in care se afla artistii tineri, accesul lor la galeriile de arta devenind tot mai greu in ultimii ani. In timp ce deschiderea unor noi spatii expozitionale este aproape imposibila in conditiile in care chiriile sunt din ce in ce mai mari, situatia galeriilor deja existente este una si mai complicata. Majoritatea covarsitoare a galeriilor de arta din Bucuresti dar si din tara apartin Uniunii Artistilor Plastici. UAP a fost infiintata In 1950, ca o “<<forma noua si superioara de organizare pentru realizarea unitatii de conceptie si de metoda intre artistii de toate generatiile si nationalitatile>>, cum citim intr-o publicatie a epocii. UAP devine unica institutie legala si unica institutie legitimata pentru mediul artistic romanesc: ea controleaza intreaga retea a comenzilor si achizitiilor facute de stat, ea detine toate salile de expozitie, ea administreza toate fondurile si mijloacele de productie ale artistilor. ” (Magda Carneci – Artele Plastice in Romania 1945-1989, p. 20 ) Foarte putine dintre aceste aspecte ale institutiei s-au schimbat pina in prezent, arta contemporana si noile tendinte ale creativitatii fiind aproape inexistente in viziunea UAP. Exista astfel zeci de galerii de arta, care ori au fost transformate in buticuri ori expun, fara nici o coerenta in program sau viziune, un amalgam de artisti, in marea lor majoritatea rupti de realitatile lumii si creatiei contemporane.

Dincolo de galeriile de arta, UAP are o baza tehnica impresionanta – sute de ateliere de creatie in tot orasul, unele construite special pentru artisti, asa cum sunt atelierele din Strada Pangratti, ori ateliere plasate in spatii comerciale, imprastiate prin tot centrul Bucurestiului. La o simpla plimbare pe la atelierele UAP se observa ca un numar insemnat dintre ele sunt fie nefolosite si lasate in paragina, fie transformate in sedii de firme ce nu au nici o legatura cu creatia artistica ori populate de aceiasi artisti boemi si anacronici.

In aceasta situatie, incepand cu 2003, Vlad Nanca si-a oferit apartamentul personal artistilor tineri pentru a expune acolo. Vineri va expune la 2020 Home Gallery Liliana Basarab, iar sambata Vlad Nanca va expune in apartamentul lui Tom Wilson – DJ si jurnalist britanic care locuieste la Bucuresti.

Liliana Basarab „Imagineaza-ti frumusetea!”

Adevar(uri)

28 Ianuarie 2005, 18.00 – 2020 Home Gallery

Calea Grivitei 39 (vis a vis de Universitatea de Arte), ap8

Detalii la www.2020.ro/future

Vlad Nanca „Terorism”

29 ianuarie 2005, 18.00 – Sex Trade Gallery

Calea Victoriei 91, (vis a vis de Green Hours) intrarea C, ap62

Detalii la [email protected]