POWERPLAY
by Alexandra Croitoru

vernisaj: miercuri 2 iunie, ora 7pm

H’art gallery
iunie 2004
luni-vineri: 10.00-18.00
sambata: 10.00-15.00
Str. Mihai Eminescu 105-107
Bucuresti

Powerplay frapeaza mai intii prin simetrie, prin ordinea aparent neproblematica a premiselor. E limpede ca puterea este materia disputei, iar portretele sint impartite, cu rigoare calma, in ‘invingatori’ si ‘invinsi’. Puterea apare mai intii inzestrata cu atribute usor reperabile ori sub un chip celebru – emblema care ‘e mesajul’, care pretinde un ‘raspuns final’, care iradiaza si ia in posesie acea portiune din inconstientul colectiv erodata de prejudecati si repetitie mediatica. (…)

Al doilea portret al puterii este insidios – o pseudo-figura, un chip ascuns de o masca tricotata in culorile nationale ale unei tari în care lebedele si ordinea au fost puse in pericol, transformind orice intreprindere turistica ulterioara, oricit de inocenta, într-un razboi psihologic. Astfel protejat, al doilea chip imparte lumea in natiuni avansate si natiuni intirziate, identificind adversarul prin citeva trasaturi schematice. Rezulta de aici un portret saracit, o alta masca impletita din stereotipuri si ipoteze vulgare – imagine fixa a calatorului care tiraste dupa el o origine vinovata. ( .. )

La ambele niveluri, puterea pare eficienta, egala, netulburata in scopurile ei (dintre care cel mai important e acela de a se comunica). ( … )

text de Mihnea Mircan

Expozitia este realizata cu sprijinul Programului Cultural Elvetian in Romania.