galeria noua / new gallery
str. Academiei 15, Bucuresti 1
T/F: +40 21 313 5110
M: +40 744 357 007
 
       
va invita miercuri 9 aprilie 2003, ora: 18:00      
la vernisajul expozitiei
 
 
ART IS MY WEAPON
a grupului 2META
 
 
09.04. – 24.04.2003
“ART IS MY WEAPON este o incercare de a reduce cat mai mult cu putinta mijloacele de expresie, de a micsora cat mai mult pachetul formal (la o schema aproape letrista, o formula vizuala) in favoarea mesajului. Chiar si asa, acesta poate fi privit ca ambiguu/alunecos /instabil/polivalent/mutant/permeabil/actionand pe mai multe planuri, etc.
 
Ne preocupa „monopolul” mesajului asupra imaginii si „monopolul” contextului asupra mesajului.
Cat de indiferent poate fi acest mesaj, avand in vedere capacitatea lui de a se incarca cu semnificatia contextului, de a atrage aceasta semnificatie, de a permite deplasarea ei pana in structurarea si destructurarea cea mai intima a mesajului?
Si daca ar fi el plasat intr-un context neutru, ar avea acest mesaj o semnificatie in sine?  
Daca nu, cum se de– si apoi cum se re-contextualizeaza?
Golirea/umplerea/de continut a mesajului mai este data de dimensiunea esteticului si a culturii?
Interfata contextuala dirijeaza (manipuleaza) interpretarea si sensul? Cat, in ce masura?
 
Acest tip de arta cu mesaj marcat nu este nici ideologizanta, nici identitara (ca in regimurile totalitare).
Pseudo-idelogizanta, pseudo-identitara sau militanta, ART IS MY WEAPON sondeaza violenta, agresivitatea, forta, prin plonjarea intr-un real nefiltrat, care ne invadeaza.
Ramane deschisa intrebarea cui apartin armele (carui registru contextual), cine vaneaza ce sau pe cine.
 
Artistul vaneaza realitatea si ne-o livreaza ca pe un trofeu frumos, o bucata care mai adineauri era vie? Sau realitatea este cea care il vaneaza pe artist, face din el o victima sigura, o tinta in miscare?
 
Artistul, vanator si vanat in acelasi timp. Si nu doar aici si acum. ART IS MY WEAPON.”
—————————————————–
 
Grupul 2META – Maria Manolescu si Romelo Pervolovici – a luat nastere în 1998; încearcã sã impunã conceptul de impozitie.
Spatiul Impozitiei îl constituie universul interior, saturat de invizibil dar plin de imagini.
Impozitia îsi propune sã lãrgeascã – dacã se poate spune asa – sã schimbe optica, viziunea despre limitele vizualului: a fi în vizual, în vizibil, în
non-vizibil, în invizibil, în masina de vizualizare, fluctuant vizibil, cu grad de vizibilitate, etc. A privi înseamnã a traversa diferite spatii, diferite nivele, a gãsi senzori pentru ele, a prelucra aceste date.
Conceptul legat de lipsa dimensiunilor fizice a interioritãtii, ca determinantã spatialã, se înscrie în tendinta generalã de de-materializare, de-substantializare, de-realizare a lumii însãsi. Ne putem întreba ce coordonate are spatiul interior, dacã cele fizice lipsesc, ce fel de spatiu este el, la urma urmei: semantic? psihologic? emotional? mental? omogen? linear? discret? Este “un spatiu fãrã loc”, ca si internetul? E considerat imaterial, paralel cu lumea fizicã? Definit prin dimensiunea temporalã a instantaneitãtii? Cum pot fi descrise sãlile noastre interioare?
Impozitia participã la configurarea unei lumi în care vom locui mai bine în propriul ambient interior, în care ne vom simti mai confortabil în propriile noastre universuri interioare, în fiinta noastrã, în propria piele, în care vom putea integra cunostintele noastre într-un mod mai personal, mai personalizat.
Dintre participãrile grupului, amintim: Preview, Muzeul de Artã Contemporanã, Bucuresti 2003; The Art of the Balkan Countries, Muzeul de Artã Contemporanã, Thessalonik 2002; Crossings – a 10-a Bienalã de Arte Vizuale, Pancevo 2002; Rãpirea Europei, Venetia 2002 si Hasselt, Belgia 2001; Vernisaj, Galeria SPACE, Bucuresti 2001; Arta bate arta, Galeria Konkordja, Vrsac, Iugoslavia 2001; OR – expozitie aniversarã Jaques Derrida, Galeria La Hune, Paris 2001.
În spatiul galeriei META, Bucuresti: Antropologia, Camera de strigat – 2001, Paradisuri Iluzorii, Aurãlac – 2000, La minerealã, Fund de ochi, Impozitie în doi, Inside – 1999, Marele gol – 1998.
—————————————————-
Galeria Noua este situata in zona Piata Universitatii, pe strada Academiei nr. 15, vis-a-vis de Institutul de Arhitectura, iar expozitia ART IS MY WEAPON poate fi vizitata in perioada 9 – 24 aprilie 2003, de miercuri pana duminica intre orele 11:00-19:00
 
Marketing Communication: add – asociatie de tineret
 
Pentru informatii suplimentare, fotografii, interviuri, achizitii va rugam sa ne contactati la urmatorul numar de telefon: 0721 880 926 – Dragos Olea.
—————————————————–
Galeria Noua este un spatiu de arta contemporana sub patronajul Primariei Municipiului Bucuresti, sprijinit de Programul Cultural Elvetian in Romania si Centrul International pentru Arta Contemporana Bucuresti