Fundatia Tranzit si Centrul Cultural Francez din Cluj va invita la vernisajul expozitiei artistului francez, binecunoscut publicului clujean, Bogdan Konopka, intitulat Orase invizibile, care va avea loc joi, 27 martie 2003 de la ora 16:00 la Casa Tranzit (Cluj, str. G. Baritiu 16). De aceasta data Orasele invizibile sunt prezente la sinagoga din Cluj in cadrul proiectului TRANZart disLOCATED, iar in cursul lunii aprilie vor fi expuse in sinagoga din Szeged (Hu).

Proiectul TRANZart disLOCATED cuprinde rezidente pentru artisti si o serie de expozitii itinerante ce vor fi prezentate in centre de arta contemporana functionand in spatiile unor foste sinagogi din Europa Centrala si de Est. Proiectul se deruleaza in cadrul programului Cultura 2000 al Comisiei Europene. Parteneri ai Fundatiei Tranzit in acest proiect sunt Fundatia Mediawave, Gyor (Ungaria), Centrul Multimedia Kibla, Maribor (Slovenia), Centrul Cultural Francez Cluj, Centrul Cultural Sindan Cluj, Fundatia Borderland, Sejny (Polonia), Asociatia Maszk, Szeged (Ungaria), At Home Gallery, Samorin (Slovacia), Finis e.V. Baek (Germania).
 
Expozitia va putea fi vizitata de luni pana vineri intre orele 10-18 pana in data de 5 aprilie 2003.
Dupa vernisaj va invitam la receptie.
 
 “Cu ale sale Orase invizibile Bogdan Konopka ne propune un subtil eseu de arheologie a subiectivitatii. (…)
Lumea pe care fotograful ne-o aduce in fata ochilor este una in declin, o lume in decompozitie. Fie ca e vorba de interioare de odai, de pivnite, de cupole, de masinarii si peisaje industriale de inceput de veac, fie ca obiectivul se opreste asupra unor peisaje stradale, parcuri, ziduri, cladiri scheletice, ferestre, intrari in subterane, scari etc., toate au ceva in comun: atmosfera de univers dezafectat. (…)
Daca exista in fotografiile lui Bogdan Konopka un motiv obsedant, aproape o metafora, acela este cel al ferestrei. Inchise sau deschise, zidite, acoperite cu obloane sau simple sparturi, ferestrele semnalizeaza fisura din zidul dintre doua lumi, rana, punctul vulnerabil, locul pe unde respira, rece, Timpul.” (Ion Muresan)
 

Fundatia Tranzit Alapitvany
Cluj, str. G. Baritiu  16
3400 Kolozsvar/Cluj-Napoca
tel-fax: +40 264 194039
[email protected]
www.tranzithouse.ro