Paul Timofei / Case din București

În perioada 21 noiembrie – 8 decembrie 2017, Galeria Romană are plăcerea de a vă invita la expoziția „Case din Bucureşti” a pictorului Paul Timofei.

Vernisajul are loc marți, 21 noiembrie, începând cu ora 19:00, la Galeria Romană, bd. Lascăr Catargiu, nr 1, sector 1, București (Piața Romană).

Preocupat în general de peisaj, artistul propune lucrări semnificative din perioada 2007 – 2017 ce au ca temă casele vechi ale orașului şi ambianţa lor.
După şcoala Romei, cu care intră în contact timp de doi ani ca bursier Vasile Pârvan, vechiul Bucureștiului este  privit cu admiraţie, gravitate şi nostalgie, devine un subiect valoros şi fertil, pictat cu intenţia clară de a păstra memoria lucrurilor care nu au pierit încă.

„(…) În picturile lui Paul Timofei există o apropiere între Roma şi Bucureşti prin ruine. Ruine prestigioase, admirate de o lume întreagă în cazul Romei şi, desigur, ceva mai modeste în cazul Bucureştiului, dar totuşi frumoase. Şi tocmai aceasta face P. Timofei  prin arta sa: să sesizeze tocmai frumuseţea acestor ruine,  pe care le restituie splendorii lor adevărate. (…) Un demers care poate fi definit ca o operă de recuperare a patrimoniului.” (Th. Paleologu)

„(…) Peisajele lui Paul Timofei sunt embleme ale unui loc, deşi norma de perfecţiune preferată aici nu implică și candorile plăcerii comune. O biserică situată lângă o casă în care se locuia pe vremea regilor, structurile verzi ale viţei de vie şi ale iederii, incinte private, toate aşezate într-un cadru insuficient. În fond, un radicalism al alegerii ce desparte această recuzită urbană de restul caduc, balastul contemporan.” (B. Vlăduţă)

„(…) Peisajele Bucureştilor apar ca o Romă esenţială, cu aerul unei naturi moarte sărace, dar fără puterea de a mai renaşte. Paul Timofei ne propune contemplarea lor ultimă, un impas final unde edificii ruinate, cu ambrazuri negre, case cu coloane, frontoane şi statuară romană, unde frumuseţea şi binele unui oraş se înrudesc strâns cu dezastrul şi crima.” (B. Vlăduţă)

Finalmente, expoziţia care cuprinde peste 25 de lucrări poate fi răspunsul la întrebarea: Cum vede un pictor Bucureştiul?.

Programul de vizitare al expoziției este:
Luni-Vineri: 10:00-18:00
Sâmbătă: 10:00-15:00

Parteneri: Catena pentru artă
Parteneri media: Senso Tv, Evenimentul Zilei, Jurnalul Bucureștiului, Intell News, Modernism, Agenția de carte.