100 de ani în 10 cadre

Sau cum se îmbină banda desenată şi Centenarul Marii Uniri

În perioada 6 octombrie – 8 noiembrie 2017, asociaţia Neo Art Romania desfaşoară un proiect cultural educaţional inedit, „100 de ani în 10 cadre”, destinat publicului tânar şi foarte tânăr.  

În cadrul proiectului co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, Galeria Galateca şi 4 licee din Bucureşti (Colegiul Economic “Virgil Madgearu”, Liceul teoretic Ştefan Odobleja, Liceul “Dimitrie Paciurea”şi Liceul de Arte Plastice “Nicolae Tonitza”) găzduiesc o serie de seminarii, dezbateri, prezentări şi expoziţii, inspirate de Centenarul Marii Uniri şi realizate de şi pentru liceeni, în coordonarea unor importanţi artişti vizuali contemporani.

Proiectul propune o metodă alternativă la cursurile obișnuite de istorie şi artă, cu scopul de a identifica şi reprezenta momente importante ale creării României, precum şi o abordare multidisciplinară.

Organizate împreună cu cele patru licee, dar şi cu partenerii proiectului, respectiv UAP (Uniunea Artiştilor Plastici din România) şi Galeria Fantom din Berlin, evenimentele se bucură de participarea următorilor traineri, artişti vizuali şi profesori, precum: Anca Boeriu, Mihai Zgondoiu, Cosmin Păulescu, Marius Burhan, Alexandu Ciubotariu aka Pisica Pătrată, Petru Lucaci, Sergiu Chihaia, Maria Cioată.

Proiectul de derulează în două etape:

În prioada 6 – 29 octombrie se desfăşoară în cadrul liceelor ateliere de bandă desentă şi prezentări ale momentelor importante din Centenar. Elevii vor realiza o serie de câte 10 cadre de bandă desenată în cadrul workshop-urilor susţinute de artişti şi profesori, din care se va face o selecţie, pentru editarea revistei 100 de ani în 10 cadre.

În cea de a doua etapă a proiectului, care are loc în perioada 1 – 8 noiembrie, se va organiza expoziţia cu lucrările selectate la Galeria Galateca, lansarea revistei şi premierea celor 6 câştigători, pe baza alegerilor juriului de specialitate.

În plus, va avea loc dezbaterea finală, o serie de 4 prezentări de artist (artist talk) şi 4 mini-expoziţii.

La finalul lunii noiembrie proiectul va fi itinerat la Berlin, unde va fi lansat la Galeria Fantom.

„100 de ani în 10 cadre” oferă participanţilor şansa de a interacţiona cu artişti importanţi şi personalităţi culturale şi sprijină exprimarea artistică prin bandă desenată a unor teme importante pentru identitatea naţională. Anca Boeriu, managerul de proiect declară  “Putem să vorbim despre ideea de a învăța istorie prin desen, ilustrație, în mod special prin banda desenată, care este o formă de comunicare foarte atractivă pentru generația tânără, exprimând ideile într-un mod direct și ușor de perceput. “.

Proiectul cultural este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.