Muzeul Național de Artă al României (MNAR) și Fundația Löwendal vă invită vineri, 13 octombrie, ora 18.00 la vernisajul expoziției În lumea personajelor lui Löwendal” , organizată cu ocazia aniversării a 120 de ani de la nașterea lui George Löwendal (1897-1964).

Expoziția organizată la Muzeul Colecțiilor de Artă, Calea Victoriei nr. 111, relevă forţa creatoare a acestui artist prolific, a cărui operă acoperă genuri şi stiluri diferite, de la proiecte scenografice avangardiste la portrete cu vână expresionistă, de la peisaje influenţate de lecţia impresionismului şi postimpresionismului la pictură religioasă neobizantină.

Selecţia propusă prezintă circa 120 de lucrări aparţinând Fundaţiei Löwendal și ilustrează diversitatea activităţii lui George Löwendal. Imaginea oferită de pictura, schiţele scenografice şi de costum realizate la Cernăuţi este completată de afişe ce dezvăluie interesul artistului pentru grafica publicitară. Selecția mai cuprinde grafică de șevalet, schițe “proletcultiste”, afișe și reclame inaccesibile publicului în ultimul deceniu.

Lucrările de artă sunt completate de un amplu aparat documentar care conferă evenimentului caracterul unei adevărate expoziții –dosar.

Născut la Sankt-Petersburg într-o familie nobilă, cu vechi rădăcini princiare daneze, George Löwendal ajunge în România după primul război mondial printr-un accident al sorții: el poposește mai întâi la București (1921-1925) stabilindu-se ulterior, pentru un deceniu, la Cernăuți, unde va lucra ca pictor scenograf și director tehnic al nou înființatul Teatru Național.

Modernitatea înnoitoare cultivată de Löwendal în lumea prin excelență citadină a Cernăuților din anii interbelici, se va îmbina neașteptat cu o vână tradițională, regăsită odată cu descoperirea autenticității Bucovinei, cu peisajele, mănăstirile și, mai ales, cu țăranii săi. O experiență sintetizată astfel de artist într-un interviu publicat în iulie 1935 în Facla, “un Gauguin a trebuit să părăsească Parisul pentru Tahiti, ca să găsească noutăți demne de a rămâne mărturie veacurilor; pe mine o soartă mai fericită m-a aruncat într-o Americă nedescoperită încă de pictorii români: Bucovina. (…) Aici au mai rămas așezări de răzeși în care portul de pe vremea lui Ștefan cel Mare se poate găsi nealterat”.

Expoziţia-eveniment este realizată de Muzeul Naţional de Artă al României  și Fundaţia Löwendal în parteneriat cu Festivalul Naţional de Teatru (FNT).

Curatori : Ruxandra Demetrescu şi Cristina Cojocaru

Muzeul Colecțiilor de Artă, Calea Victoriei nr. 111

Muzeul Național de Artă al României

 

Perioada: 13 octombrie – 31 ianuarie 2018

Program de vizitare: sâmbătă – miercuri, 10.00 – 18.00 (octombrie – aprilie)

Accesul ultimului vizitator este permis cu o oră înainte de închiderea muzeului.

Bilet de intrare:  10 lei

Gratuit: prima miercuri din fiecare lună