Asociaţia Volum Art lansează cea de-a șaptea ediție SPAȚIU EXPANDAT– Cool monuments – hot headsîn perioada 11 octombrie – 15 noiembrie

 

Din 11 octombrie,  locuitorii București-ului și nu numai, sunt provocați să (re)gândească spațiul public, prin intermediul programulului SPAȚIU EXPANDAT 2017. An de an, din 2011, Asociați VolumArt își propune să creeze noi centre de interes în București, pentru a încuraja o regenerare urbană și a transforma pozitiv modul în care este perceput spațiul public.

Cea de-a șaptea ediție a programului Spațiu Expandat, intitulată Cool monuments –hot heads, se structurează în jurul noțiunii de monument de for public, propunându-și să exploreze multiplele direcții pe care prezența acestuia în spațiul public le deschide, chestionând concepte precum monumentalizare, memorializare, comemorare, memorie colectivă, identitate națională, spațiu public, comunitate.

Plecând de la specificitatea spațiului public bucureștean ediția de anul acesta a Spațiului Expandat își propune să investigheze posibități noi de reprezentare și exprimare a memoriei și istoriei locale, urmărind să identifice și să pună în valoare prin intervențiile artistice din cadrul Spațiului Expandat  locuri, oameni și semnificații noi, practici și politici ale memoriei capabile să proiecteze viitoruri alternative. Programul urmărește, astfel, să disloce cadrele rigide și predeterminate în care se construiește înțelegerea prezentului, precum și evenimente din istoria recentă ignorate sau uitate în practicile de rememorare actuale.

Curatorul proiectului de anul acesta este Cristian Nae – critic de artă, istoric și teoretician care activează în Iași, unde predă la Universitatea de Națională de Arte ”George Enescu”.

Cool monuments – hot heads reunește opt artiști din România, Olanda, Croația, Serbia, Bulgaria și Republica Moldova. Selectia artistilor a fost realizată pe baza propunerilor primite în urma apelului public de proiecte deschis între 5 și 31 iulie a.c. și a invitațiilor directe adresate de curatorul Cristian Nae artiștilor care explorează cu success noi direcții de exprimare artistică în spațiul public.

Artiștii participanți sunt Silvia Amancei și Bogdan Armanu – artiști vizuali care activează în Iași, Radoš Antonijević – artist vizual care lucrează ca profesor la Facultatea de Arte din Belgrade și la Academia de Arte din Banja Luka, Mihai Balko – artist vizual şi din 2010 membru fondator şi vicepreşedinte al Asociaţiei Volum Art din București, Luchezar Boyadjev – artist multimedia stabilit în Sofia, Bulgaria, Igor Grubić – artist multimedia care trăiește în Zagreb, Ghenadie Popescu – artist vizual care trăiește și lucrează în Chișinău, Ștefan Rusu – artist vizual şi curator, actualmente stabilit la Bishkek, Kyrgyzstan și Hans van Houwelingen – artist vizual care trăiește și lucrează la Amsterdam.

 

Ediția de anul acesta a Spațiului Expandat se întinde pe o perioadă de peste o lună și va prinde formă în diverse spații din peisajul bucureștean.

_____________________

Organizator: Asociaţia Volum Art

Echipa: Cristian Nae, curator, Judit Balko, manager de proiect, Mihai Balko, Radu Boeru & Irina Enache, coordonatori

Proiect finanţat în cadrul programului București Oraș participativ de către Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti ARCUB și de Administrația Fondului Cultural Național

Parteneri: Centrul de Excelență în Studiul Imaginii (CESI)Radio GuerrillaMNAC

Parteneri media: Zeppelin, WebCultura, VeiozaArte, Modernism

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Curator & artiști

Curator:
Cristian Nae – critic de artă, istoric și teoretician care activează în Iași, unde predă la Universitatea de Națională de Arte ”George Enescu”. Pe lângă activitatea sa de cercetare și publicistică, focalizată îndeosebi asupra confluenței dintre estetică și politică în cadrul artei și fotografiei conceptuale și a istoriei expozițiilor, abordate în manieră comparativă, precum și asupra artei critice și imaginarului politic în perioada post-socialistă, Cristian Nae este curator și colaborator permanent al Asociației Vector și Centrului de Fotografie Contemporană din Iași, unde a desfășurat mai multe proiecte de cercetare artistică a practicilor și politicilor memoriei.

Artiști:


Silvia Amancei si Bogdan Armanu sunt artiști vizuali care activează în Iași. Practica lor artistică multimedia abordează probleme precum critica instrumentalizării biopolitice, precaritatea muncii artistice, istoria protestelor și mișcărilor sociale și imaginarea unor viitoruri alternative în condițiile economice globale actuale. Lucrările lor au fost expuse în cadrul unor instituții precum Salonul de proiecte, București (2017), Galeria Electro-Putere, Craiova (2017), Domino, Cluj (2017), “Walk&talk” Art Festival, São Miguel, Portugal (2017), Goldsmiths College, London (2016), “A3 Gallery”, Moscow (2017), “Lemonade” Gallery, Windsor (2016), Off Gallery, Lodz (2015), Chicago Industrial Arts & Design Center, Chicago (2016), Otte 1 Gallery, Eckernforde (2015), și bienale precum Bienala de la Odessa (2017), Bienala de Fotografie Contemporană, C_F_C, Iași (2016) sau Timișoara Art Encounters (2015)

Radoš Antonijević este un artist vizual care lucrează ca profesor la Facultatea de Arte din Belgrade și la Academia de Arte din Banja Luka. În lucrările sale Antonijević examinează mediul sculpturii și granițele sale, creând artă care problematizează relațiile dintre formă, funcție, materialitate și percepție, combinând absurdul, tragicul și spiritualul. Temele lucrărilor sale sunt conectate cu puncte nevralgice ale istoriei, culturii, politicii și societății. A expus în instituții precum Muzeul de Artă Contemporană din Belgrad, Salonul din Octombrie din Belgrad, KUNSTHALLE am Hamburger Platz, Berlin, La Criée – Centre for Contemporary Art Rennes sau MNAC București.


Mihai Balko este artist vizual şi din 2010 membru fondator şi vicepreşedinte al Asociaţiei Volum Art din București. Este autor şi coordonator, împreună cu Judit Balko, al programului Spaţiu expandat, co-curator al expoziţiilor Sculpturogramă şi Inserţie. Este interesat de intervenţiile în spaţiul public şi printre lucrările sale se numără „Tezaurul României” (Spaţiu expandat, 2016), „Un monument” (Spaţiu expandat, 2015), „Inner land II” (Street Delivery, 2013), „My stomach” (Spaţiu expandat, 2012), „Nomazii gri” (Spaţiu expandat, 2011), „Rechinii roşii” (Proiect 1990, 2010) şi „Inner land” (Sângiorz Băi, 2010). Ultima sa expoziţie personală, „Prototype X”, a fost deschisă în octombrie 2013 la Atelier 030202, Bucureşti.

Luchezar Boyadjev este un artist multimedia stabilit în Sofia, Bulgaria. Practica sa artistică vizează interpretările spațiului public și a vizualității în orașele globale, relația dintre sfera publică și cea privată în lumea artei și transgresarea granițelor dintre artist și public, dintre participanți activi și pasivi și dintre local și global prin implicarea publicului în situația artistică. Lucrările sale au fost expuse în instituții precum ICA, Sofia (2016); SALT, Istanbul (2015); City Art Gallery, Sofia (2010, solo); PERA Museum, Istanbul; MCA, Belgrade; Moderna Galerija – Museum of Modern Art, Ljubljana (2016); City Gallery, Ljubljana; GARAGE, Moscow; City Art Gallery, Sofia (2015); CCA, Plovdiv (2014); MOCAK, Cracow (2013);1-a ediție a bienalei de la Kiev; cea de a 2-a ediție a Bienalei de la Yekaterinburg (2012); ZKM, Karlsruhe (2011), cea de a 7-a ediție a Bienalei Periferic, Iași (2005).

Igor Grubić este un artist multimedia care trăiește în Zagreb. Lucrările sale includ intervenții site-specific în spații publice, fotografie și film. Este cunoscut pentru activismul și considerațiile sale privind spațiul public ca mediu de expresie. Lucrările sale au fost expuse și proiectate în diferite instituții internaționale, festivaluri și la diferite evenimente artistice și culturale precum Manifesta 4 (Frankfurt); cea de a 2-a ediție a Bienalei de la Tirana; cea de a 50-a ediție a Salonului din Octombrie (Belgrad); cea de a 11-a ediție a Bienalei de la Istanbul; cea de a 4-a ediție a Fotofestivalului (Mannheim); Manifesta 9 (Genk); cea de a 20 ediție aniversară a Bienalei de la Gwangju; ‘East Side Stories’, Palais de Tokyo (Paris); Bienala de la Thessaloniki; ‘Zero Tolerance’, MoMA PS1, (New York);

Ghenadie Popescu este un artist vizual care trăiește și lucrează în Chișinău. Lucrările sale produse în medii precum performance-ul, animația și filmul documentar, identifică și analizează tensiuni și problematici identitare, precum și relația dintre local și global în actuala configurație geopolitică, căutând deseori să intervină în manieră destabilizantă în funcționarea diverselor structuri de putere în raport cu care acestea operează. Lucrările sale au fost expuse sau performate în cadrul unor contexte instituționale precum Die/Grenoble (2006), Rencontre de la performance, Le Generateure, Franța (2009), [KSA :K] Chișinău (2010), J\\K\\M\\W Düsseldorf (2011), MUSAC, Leon (2012), Salonul de Proiecte, București (2012), Tranzit.ro/ Iași (2017).

Ștefan Rusu este artist vizual şi curator, actualmente stabilit la Bishkek, Kyrgyzstan. Agenda sa artistică și curatorială este strâns legată de procesele și schimbările survenite în societățile post-socialiste după 1989, urmărite îndeosebi la nivelul transformărilor spațiului urban și a sferei publice. Între anii 2005-06 a urmat Programul Curatorial în cadrul Institutului de Artă Contemporană DE APPEL din Amsterdam. A beneficiat de rezidențe artistice la Centre International d’Accueil et d’Echanges des Récollets, și la California College of the Arts din San Francisco în cadrul programului ARTSLINK. Printre proiectele sale artistice se numără “Apartamentul Deschis” – o replică la scara reală a unui apartament de tip socialist realizat la Chișinău (2009) în colaborare cu Asociația Oberliht și “Block-89” (2010) în cadrul proiectului KNOT din Warsovia; “Balconul Flotant” (2011) – o intervenție în cartierul rezidențial Husby din Stockholm, care a abordat problema segregării populației migrante și gentrificarea cartierului; În 2012 a participat la Bienala din Berlin (ediția 7), unde a prezentat documentarul “Reclaiming the City”.

Hans van Houwelingen este un artist vizual care trăiește și lucrează la Amsterdam. A fost educat la Minerva Art Academy Groningen (Regatul Țărilor de Jos) și la Rijksakademie van Beeldende Kunsten, în Amsterdam. Lucrările sale sunt realizate internațional sub formă de intervenții în spațiu public, expoziții, prelegeri și publicații, în care investighează relația dintre artă, politică și ideologie. A realizat diverse expoziții și proiecte permanente în spațiu public în orașe precum Amsterdam, Rotterdam, Haga, Utrecht, Munchen, Oslo, Riga, Hamburg, Antwerpen, Leuven și București.
_____________________
Organizator: Asociaţia Volum Art

 

Echipa: Judit Balko, manager de proiect; Mihai Balko, coordonator; Cristian Nae, curator
Proiect finanţat în cadrul programului București Oraș participativ de către Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti ARCUB și de Administrația Fondului Cultural Național
Parteneri: Centrul de Excelență în Studiul Imaginii (CESI), Radio Guerrilla, MNAC
Parteneri media: Zeppelin, WebCultura, VeiozaArte, Modernism
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Spaţiu expandat este un program de artă publică iniţiat de Asociaţia culturală Volum Art si lansat în 2011, ce îşi propune activarea spaţiului public prin intervenţii temporare care variază de la sculptură sau instalaţie la performance. Pornind de la convingerea că arta nu devine publică doar datorită amplasamentului, dimensiunea publică având conotaţii sociale şi politice și fiind dată de alegerea problematicii pe care o investighează sau o pune în discuţie, programul încurajează dezvoltarea unei noi viziuni asupra artei publice romȃneşti şi se constituie într-o platformă critică şi de dialog.