Vernisaj : 27 Iulie 2017, ora 17.00

la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi

Bucureşti, str. Londra nr. 39

Expoziţie deschisă în perioada 27 Iulie – 3 Septembrie 2017

Miercuri-Duminică: 10.00-18.00

  

În cadrul unui schimb cultural româno-american, Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi în colaborare cu Blue Hill Art & Cultural Center are onoarea de a vă invita la expoziţia O selecţie de gravori americani contemporani. Expoziţia prezintă 34 de lucrări de gravură a 11 artişti americani: James Reed, Alexandra Eckhardt, Joel Beckwith, Ann Chernow, Andre Junget, Ben Ferguson, Dale Bradley, Joanna Dickey, Lyell Castonguay, Nomi Silverman, Andrew Murdoch.

Tehnicile contemporane de gravură le oferă artiştilor nebănuite posibilităţi de a folosi materialele şi procesele de gravură, de la cele tradiţionale şi până la gravura digitală şi la imaginile realizate pe computer. Lucrările artiştilor americani aduc în atenţia publicului diferite tehnici de gravură, precum xilogravura, litografia şi acvaforte.

Fiecare proces de gravură presupune un set de variabile şi probleme care trebuie rezolvate.  Gravura este un procedeu prin care se creează multipli, iar artistul se exprimă prin intermediul materialului pe care urmează să realizeze lucrarea. În cazul litografiei, adâncimea imaginii merge dincolo de linia desenată. Când lucrează cu placa de metal, artistul trebuie să dea dovadă de o tehnică ireproşabilă pentru a realiza un print de calitate. Placa de lemn îi permite să experimenteze cu materia. Astfel, opera finală este o combinaţie între “sufletul artistului” şi talentul şi măiestria de care acesta dă dovadă.

Curatori: Silvia Suciu | Barbara Sussman

 

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi este singura instituție culturală cu acest specific din România și printre puținele din lume. Muzeul deține o colecție de peste 750 de hărți vechi și gravuri ce reprezintă în principal regiunile române, dar și țările Europei și alte continente; cea mai veche hartă din colecție este o xilogravură din anul 1525 ce reprezintă Europa Centrală, cu regiunile Ungariei, Prusiei, Rusiei, Valahiei și Poloniei. Nucleul central al colecției îl constituie donația familiei Adrian și Daniela Năstase din anul 2003, an în care a fost inaugurat Muzeul.

Blue Hill Art & Cultural Center este un centru expoziţional important situat în Rockland County, Pearl River, New York. Din 1984, când a fost înfiinţat, Blue Hill Art & Cultural Center a găzduit expoziţii ale unor artişti americani şi internaţionali de renume, printre care Henry Moore, Francisco Zúñiga, Henry Varnum Poor, Sidney Simon, Spencer Baird Nichols, Hobart Nichols etc. Pe lângă expoziţii, Centrul oferă publicului posibilitatea să ia parte la conferinţe şi colocvii care aduc în discuţie diverse problematici din domeniul cultural, încercând să răspundă unor întrebări precum : De ce iubim arta ? Ce înseamnă o investiţie profitabilă în artă?

Barbara J. Sussman (SUA) este curator şi consultant artistic, membru acreditat al Societăţii Americane de Evaluatori de Artă (American Society of Appraisers). Este preşedinte al Fog Hill & Co., Inc., o organizaţie care oferă servicii artistice fondată în 1976, împreună cu soţul ei, sculptorul Garry Sussman. New York State Council of the Arts a premiat-o de mai multe ori pentru programele artistice pe care Barbara Sussman le-a elaborate şi pus în practică. De peste 40 de ani şi-a construit o frumoasă carieră ca evaluator de artă, artist profesionist şi consultant în domeniul artelor plastic. Făcând legătura între artă şi medicină, Barbara a plasat numeroase lucrări de artă în spitale din New York City (Memorial Sloane Kettering Cancer Center, Columbia Presbyterian Hospital). În prezent, este Vicepreşedintele Societăţii Americane de Evaluatori de Artă, filiala Hudson Valley.

Silvia Suciu (RO) este un curator independent român, cu un portofoliu de peste 100 de expoziţii de gravură, fotografie, pictură, sculptură curatoriate în muzee din România şi în galerii de artă din ţară şi din străinătate (Belgia, Franţa, SUA). Printre expoziţiile curatoriate amintim: O selecţie de artişti români @ Blue Hill Art & Cultural Center, New York (co-curatori: Barbara Sussman, Alexandra Eckhardt, Cristian Ivan, 2017); Daniel Spoerri – Eat Art. Partea din spate a Păsării Paradisului (co-curator: Vasile Radu, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca (2017); Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte (Epreuve d’Artiste Gallery, Antwerp, Belgia, 2016); 60 X 60. The Wondering Mind, gravură contemporană internaţională, iniţiată de Epreuve d’Artiste Gallery, Antwerp (Bastionul Croitorilor, Cluj-Napoca, 2015); Albrecht Dürer. Maestrul gravurii şi Rembrandt. Apogeul artei Gravurii (Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, 2015, 2014) etc. Din 2011 este Vicepreşedintele Societăţii Colecţionarilor de Artă din Transilvania.