19-28 MAI 2017

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București prezintă designul maghiar contemporan în cadrul celei de-a cincea ediții a Romanian Design Week. În locația centrală a celui mai important eveniment de design românesc (str. Grigore Cobălcescu nr. 45) va fi expusă expoziția Shaping Hungary – Design in the 21st Century, iar în sediul Institutului Balassi (str. Gina Patrichi nr. 8) vor putea fi văzute expoziția Mercedes design @ MOME și două colecții capsule prezentate de Sfântu Gheorghe Design Week. Expozițiile vor fi completate de prezentări și întâlniri cu designeri maghiari.

Shaping Hungary – Design in the 21st Century este o expoziţie itinerantă care prezintă creativitatea şi designul maghiar. Secolul XXI se remarcă printr-o multitudine de invenţii, brevete şi creaţii de design maghiare, care obţin succes răsunător în întreaga lume. Ştiinţele şi inovaţia constituie o punte transnaţională către viitor, la care Ungaria pune pietre de temelie şi în secolul XXI.

Expoziţia Shaping Hungary – Design in the 21st Century prezintă, prin creaţii realizate la scară diferită, ideile şi creaţiile tinerilor inventatori, designeri şi ingineri maghiari, aceştia dovedindu-se urmaşi demni ai generaţiei care în secolul XX a pus bazele creativităţii maghiare (pixul – Bíró László 1938, arhitectura Neumann care este fundamentul al tuturor PC-urilor de astăzi – Neumann János 1945, cubul Rubik – Rubik Ernő 1975). Generaţiile de designeri maghiari de după ’89 sunt prezenţe permanente ale pieţei internaţionale datorită pregătirii lor excepţionale, consolidării ecosistemului din industria creativă şi pătrunderii inovaţiei în tot mai multe domenii.

Designul reacţionează în timp real la tendinţele contemporane şi în ultimii ani, pe lângă impactul cultural, obţine tot mai multă importanţă economică pe plan naţional şi internaţional deopotrivă. Expoziţia aduce în centrul atenţiei o modalitate de abordare nouă, creativă şi ingenioasă, bazată pe experiment şi ludic, întemeiată pe moştenirea lui Moholy-Nagy László şi Rubik Ernő, punând accent deopotrivă pe aspectele culturale şi economice ale designului, ca o disciplină adânc înrădăcinate în cultura maghiară. Expoziţia atrage atenţia asupra creativităţii maghiare, a capacităţii de a găsi soluţii, şi sprijină formarea unei imagini de ţară creative, flexibile, inovative şi de actualitate în care imaginea tânără a Ungariei secolului XXI este modelată de designeri tineri, pregătiţi din punct de vedere tehnologic şi artistic (=Shaping Hungary).

În cadrul expoziției Shaping Hungary – Design in the 21st Century marţi, 23 mai, la ora 11.00 va avea loc la locaţia centrală Romanian Design Week un Artist Talk cu designerul BECZE József despre tendințele de design în lucrarea sa expusă în cadrul expoziției Shaping Hungary, tirbușonul Piston, și cu designerul și profesorul LENKEI Balázs, de la Institutul de Design de la Universitatea de Artă Moholy-Nagy (MOME) din Budapesta despre formarea de designeri la Institutul de Design din cadrul MOME Budapesta.

BECZE József este student la Institutul de Design din cadrul MOME și va prezenta designul său inovativ din cadrul expoziției Shaping Hungary, tirbușonul Piston. Licenţiat în designul de produse, datorită experienței sale profesionale a participat cu lucrările sale la numeroase expoziții nu numai la Budapesta, dar și în orașe ca Geneva, Praga, Ljubljana, Varșovia, Poznan, Moscova și Vilnius.

LENKEI Balázs este designer şi profesor la Institutul de Design din cadrul MOME. A câștigat numeroase premii cu lucrările sale: bursa de design Moholy-Nagy László pentru scaunul de lucru ergonomic interactiv (2006-2008) și de trei ori Premiul Național de Design pentru dușul de grădină cu panou solar Napkorong (Soare) (2008), pentru planul automobilului electric urban eScart (2009) și pentru designul trenului de persoane cu mare viteză Stella Orientis (2015), acesta din urmă fiind lucrarea sa de doctorat.

În perioada 22-31 mai la sediul Institutului Balassi – Institutul Maghiar din București (Str. Gina Patrichi nr. 8) va putea fi vizionată expoziția de machete și design Mercedes design @ MOME. În cadrul vernisajului, luni, 22 mai, la ora 17.00, vor avea loc prelegeri și prezentări despre modul de pregătire a universității precum și două proiecte de design.

Specializarea Design din cadrul Universității de Artă Moholy-Nagy din Budapesta (MOME) are ca obiectiv formarea de designeri profesionişti în industria auto, competitivi pe plan internaţional, cu oportunităţi de angajare la firme din industria automobilistică autohtone şi europene. Astăzi absolvenţii MOME se numără printre angajaţii celor mai mari multinaționale de automobilele, precum Mercedes, Audi, Volkswagen, Kia, sau ale firmelor maghiare furnizoare pentru industria auto. Prin activitatea lor, designerii pregătiţi la MOME contribuie la promovarea renumelui universităţii, iar prin creativitatea lor contribuie la dezvoltarea produselor industriale moderne. Institutul Design din cadrul MOME colaborează activ cu firma Mercedes Benz de 15 ani, studenţii primind în fiecare semestru din partea designerilor firmei proiecte concrete de realizat, fiind consultaţi personal în diferite faze ale proiectului, unii dintre studenţi lucrând cu contract de practică la centrul de design al firmei. În cardul prelegerilor lect. univ. LENKEI Balázs ne va prezenta modul de pregătire şi de lucru în cadrul Institutului de Design de la MOME iar NAGY Marcell și BECZE József, studenţi la MOME, specializarea design, își vor prezenta proiectele de design de auto.

Între 20-28 mai la sediul Institutului Balassi – Institutul Maghiar din București (Str. Gina Patrichi nr. 8, curte) vor putea fi vizionate două expoziții capsule prezentate de Design Week Sfântu Gheorghe: Tabăra de design – Cernat și conceptul 100% Transylvania.

Design Week Sântu Gheorghe în noiembrie 2017 va ajunge la a 3-a ediție. Evenimentul își propune să fie un forum pentru designerii din regiune, precum și un pod de comunicare între designerii din București și Budapesta. Design Week Sântu Gheorghe găzduiește mai multe expoziții, workshopuri, prezentări și un Fashion Show, cu o priză la public în creștere de la an la an.

Tabăra de design – Cernat

În vara anului 2016 la Muzeul Satului din comuna Cernat, jud. Covasna s-a desfăşurat, timp de zece zile, tabăra de design organizată de Pro Wood Regional Wood Cluster şi echipa Săptămânii Designului la Sf. Gheorghe. La această tabără au participat studenţi de la facultăţi de design din Budapesta, Oradea şi București. Expoziţia prezintă piese de mobilier din lemn, jucării, respectiv obiecte create de studenţii participanţi, inspirate din colectia bogată a Muzeului. Tabăra a fost condusă de designerul Csaba Damokos din Sf. Gheorghe și dr. Balázs Lenkei de la Universitatea Moholy-Nagy din Budapesta.

100% Transylvania

Expoziția prezintă o selecție de lucrări de grafic design și de ambalaje realizate de designeri locali pentru produsele ale unor producători locali, din diferite regiuni ale Tansilvaniei. Expozitia a fost prezentată la Săptămâna de Design din Sf. Gheorghe, 2016, curatorul proiectului fiind designerul Csaga Grubisics.

Finisajul expoziției Design Week Sântu Gheorghe va fi duminică, 28 mai, la ora 11.00, în curtea Institutului Balassi – Institutul Maghiar din București, de DAMOKOS Csaba, directorul Design Week Sântu Gheorghe și curatorul GRUBISICS Csaga.

Organizator: Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București

Expoziţia itinerantă este susținută de Ministerul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, Secretariatului de Stat pentru Diplomaţie Culturală şi Ştiinţifică, Departamentul de Diplomaţie Ştiinţifică, în parteneriat cu Consiliul de Design Maghiar din cadrul Oficiul Naţional al Proprietăţii Intelectuale și Universitea de Arte Moholy-Nagy din Budapesta.

Parteneri: The Institute – Romanian Design Week și Design Week Sântu Gheorghe

Mai multe informații: www.ccu.ro 

Kósa András László, director